Omstreden Pablo Escobar-museum gesloten
Foto: AFP

De burgemeester van het Colombiaanse Medellín heeft de sluiting opgelegd van het Escobar-museum, dat werd opengehouden door een broer van de drugsbaas. ‘We zouden beter de slachtoffers herdenken in plaats van de daders.’

Mede door de populaire Netflix-serie Narcos bloeit het toerisme in Medellín als nooit tevoren. Toeristen komen naar de stad om de plaatsen te bezoeken waar drugsbaas Pablo Escobar heeft gewoond, geleefd en gemoord, voor hij zelf werd doorgeschoten in 1993. Burgemeester Federico Gutiérrez heeft eerder al zijn afkeuren uitgesproken over het ‘narcoturismo’, dat volgens hem de maffiacultuur zou promoten.

Eerder maakte hij al plannen bekend om een gebouw in handen van de Escobar-familie te laten afbreken om plaats te maken voor een park met herdenkingsmonument voor de slachtoffers van Colombiaanse drugskartels. En nu moet ook het huismuseum van de 71-jarige Roberto Escobar eraan geloven. Dat museum werd woensdag op politiebevel gesloten, officieel omdat Escobar niet de nodige vergunningen heeft.

De broer van de wereldbekende drugsbaas, die duizenden moorden op zijn geweten heeft, ontving er toeristen en vertelde hen iets meer over het leven van Escobar. Dagelijks ontving hij er tientallen journalisten. Dat bezoek was het slotstuk van een ‘Pablo Escobar Tour’ door Medellín, een controversiële excursie langs Escobars graf en plekken waar hij bomaanslagen liet plegen.

‘Zouden we niet beter de verhalen van de slachtoffers van drugscriminaliteit vertellen? En hen herdenken, in plaats van de daders die zoveel schade hebben aangericht af te beelden als helden’, zei Gutiérrez tijdens een persconerentie na de sluiting van het museum.

Omstreden Pablo Escobar-museum gesloten
Foto: AFP
Omstreden Pablo Escobar-museum gesloten
Foto: AFP