Getroffen school in Oss opent opnieuw de deuren
Foto: belga

Basisschool De Korenaer in het Nederlandse Oss heeft de deuren weer geopend voor de leerlingen. De school heeft vandaag een aangepast programma, dat begint met een gezamenlijke bijeenkomst voor alle ouders en de ongeveer vierhonderd schoolkinderen. Op de school is slachtofferhulp aanwezig.

Alle vijf kinderen die donderdag betrokken waren bij het ongeval met de elektrische bolderkar (stint) zaten op De Korenaer. Bij de school hangt de vlag halfstok. Op het schoolplein zijn bloemen en knuffels neergelegd. Ouders en kinderen trotseren de stromende regen om daar even stil te blijven staan.

‘Mijn juf moest gisteren zo huilen’, vertelt een tienjarige leerling van de school. ‘Toen kwam er later een andere juf die we niet kenden.’

Ook vandaag staan volgens scholenstichting SAAM, waar De Korenaer bij hoort, leerkrachten van andere scholen klaar om hun collega’s te helpen. ‘Invalkrachten, mensen die eigenlijk niet op vrijdag werken, iedereen heeft zich gemeld om te helpen als het nodig is.’

De school in een bosrijke omgeving heeft verschillende ingangen. Die zijn vrijdag allemaal afgesloten voor anderen dan de schoolgemeenschap. Na de gezamenlijke bijeenkomst praten de kinderen in hun eigen groep over wat er is gebeurd. Ze mogen ook brieven schrijven of tekeningen maken voor hun getroffen schoolgenootjes. Die krijgen later een goede plek, zegt de schoolleiding. Ouders kunnen bij elkaar blijven in een aparte ruimte.

Ook bij het treinstation Oss West ligt een bloemenzee. De gemeente Oss heeft vrijdagmorgen tenten geplaatst boven de bloemenzee. Dat is volgens een toezichthouder gedaan vanwege de regen. De herdenkingsplek is vlakbij de spoorwegovergang waar donderdag een trein de elektrische bakfiets aanreed.