Trump euforisch: Wall Street laat nieuwe records optekenen
Foto: AP

‘Gefeliciteerd USA’, twitterde president Donald Trump gisteren. Wall Street doet het immers uitzonderlijk goed.

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag stevig in de plus gesloten, waarbij de toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 nieuwe recordstanden bereikten. Daarmee bleef het positieve sentiment op Wall Street van de afgelopen dagen aanhouden. De zorgen over de wereldwijde handelsspanningen worden verder naar de achtergrond gedrongen.

De Dow eindigde met een winst van 1 procent op 26.656,98 punten. De S&P klom 0,8 procent tot 2.930,75 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 1 procent vooruit tot 8.028,23 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich niet onbetuigd op Twitter over de records op Wall Street. Hij schreef: ‘S&P 500 stijgt naar hoogste niveau ooit, gefeliciteerd USA!’

De winsten werden breed gedragen. Zo gingen vliegtuigfabrikant Boeing, machinebouwer Caterpillar en verzorgingsproductenbedrijf Procter & Gamble tot 2,1 procent omhoog. Ook de techsector had de wind in de rug met plussen tot 1,6 procent voor Amazon, Apple, Google-moeder Alphabet en Microsoft. Industrieconcern General Electric (GE) was een negatieve uitschieter.

Amerikaanse olie zakt

De oliesector stond in de belangstelling na een uithaal van Trump naar oliekartel OPEC. ‘Het OPEC-monopolie moet de olieprijzen verlagen’, tweette Trump. ‘We beschermen de landen van het Midden-Oosten, ze zouden niet lang veilig zijn zonder ons, en toch blijven ze aandringen op hogere en hogere olieprijzen.’

Trump drong er eerder al op aan dat Saudi-Arabië en andere OPEC-landen hun olieproductie opschroeven om wegvallende productie uit het door sancties getroffen Iran te compenseren. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 70,80 dollar. Brentolie daalde 1 procent tot 78,60 dollar per vat.