Centrale toets in Antwerps onderwijs
Themabeeld Foto: Marcel van den Bergh

Vanaf september 2020 gaat het Stedelijk Onderwijs Antwerpen de prestaties van zijn leerlingen nauwgezet opvolgen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

Acht jaar lang zullen de leerlingen speciale toetsen krijgen om hun vordering in kaart te brengen. Een proefproject bij 4.850 leerlingen uit 22 basis- en middelbare scholen start nu al.

Vanaf 2020 zullen de leerlingen uit het basisonderwijs en de eerste twee jaar van het secundair onderwijs twee keer per jaar een speciale toets krijgen. Centraal staat de leerwinst: de evolutie die een leerling tussen twee toetsmomenten doormaakt. Concreet zullen de scholen een betrouwbaarder beeld krijgen van de prestaties van hun leerlingen voor de basisvaardigheden van wiskunde, lezen en schrijven. Voor de toetsen zal Antwerpen gebruikmaken van de Nederlandse CITO-toets.

‘We hebben nu weinig zicht op de leerevolutie van leerlingen op lange termijn’, zegt directeur onderwijskwaliteit Piet Van den Bussche. ‘Hiermee zullen we kinderen acht schooljaren lang kunnen volgen. Onze ambities zijn heel groot. We willen leerkrachten ademruimte geven om effectiever te werken en willen de lat zeker niet lager leggen.’