Dodentol scheepsramp Tanzania blijft stijgen: al 136 lichamen geborgen
Foto: Stephen Msengi
Het dodental na het scheepsongeval op het Victoriameer in Tanzania blijft oplopen. Zeker 136 lichamen zijn nu al geborgen, zo melden de autoriteiten.

Reddingswerkers zijn vrijdagochtend bij zonsopgang terug begonnen aan de zoektocht naar de nog tientallen vermisten. Zevenendertig mensen konden gered worden, maar sommigen van hen verkeren in kritieke toestand.

De ferry Nyerere kapseisde donderdag om nog onbekende reden nabij het eiland Ukara in het zuiden van het Victoriameer, het grootste meer van Afrika. Naar schatting waren er meer dan 300 passagiers aan boord, maar het exacte aantal opvarenden blijft onduidelijk. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de dodentol nog verder zal oplopen.

De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. Maar dergelijke schipbreuken zijn dikwijls te wijten aan het feit dat de schepen overladen zijn.

President John Magufuli laat via een woordvoerder weten 'diep bedroefd' te zijn door het ongeval. Hij roept zijn landgenoten echter op 'ook tijdens deze moeilijke tijden de kalmte te bewaren'. De oppositie verwijt de regering echter nalatigheid. 'We hebben vaker de aandacht gevraagd voor de slechte staat waarin de ferry Nyerere verkeerde, maar de regering weigerde naar ons te luisteren', zegt oppositieleider John Mnyika aan The Guardian.

In 2012 verdronken 145 opvarenden toen een ferry zonk voor de kust van Tanzania. In 1996 lieten zo'n 800 mensen het leven bij een schipbreuk op het Victoriameer.