‘Steenokkerzeel in alle haast en amateurisme geopend, onder politieke druk’
Foto: BELGA

De cellen van het administratief centrum voor migranten in Steenokkerzeel voldoen volgens de politievakbonden niet aan de Europese wetgeving. Ook de arbeidsomstandigheden zouden niet in orde zijn, waardoor een klacht is ingediend bij de arbeidsinspectie.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)  kondigden begin deze maand aan dat migranten in afwachting van een besluit van de Dienst Vreemdelingenzaken zouden worden ondergebracht in het gesloten centrum van Steenokkerzeel.

Volgens de vakbonden beschikken de medewerkers van het centrum echter niet over de middelen om die taak naar behoren uit te voeren. ‘De ruimtes waarin de migranten worden opgesloten, zijn geen echte cellen, maar kamers die op het vlak van hygiëne, bewaking en veiligheid niet geschikt zijn voor detentie’, zegt vakbondsafgevaardigde Frédéric Fortunato van de NSPV.

‘Bij hun aankomst worden de migranten ondergebracht in een zaal zonder ramen en zonder voorafgaand medisch onderzoek, hoewel sommigen onder hen drager zijn van ziektes als schurft of tuberculose’.

Volgend op de klacht van de NSPV hebben medewerkers van de arbeidsinspectie maandag het centrum in Steenokkerzeel bezocht. Volgens Fortunato is het centrum ‘in alle haast en amateurisme onder politieke druk geopend, zonder een risicoanalyse'.

Woensdagavond weigerde een deel van het personeel zijn diensten uit te voeren. Slechts een beperkt team ging aan de slag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig