Gaat het licht uit deze winter? Marghem 'volgt situatie van dichtbij op'
Foto: FRANCOIS LENOIR
Na Doel 4 en Tihange 2 is gebleken dat ook Tihange 3 deze winter niet beschikbaar zal zijn. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem ‘volgt de situatie van erg dichtbij op’.

Binnenkort zal een tijdlang slechts één van de zeven kernreactoren in ons land draaien. Uitbater Engie bevestigde vrijdag immers dat Tihange 3 deze winter niet beschikbaar zal zijn, terwijl Tihange 2 uitligt tot 31 mei. De herstart van Doel 1 en Doel 2 werd eerder al op de lange baan geschoven.

Op dit moment zijn dus enkel Doel 3 en Tihange 1 operationeel. Tussen 20 oktober en 28 november zal enkel Doel 3 nog draaien.

Minister Marghem heeft netbeheerder Elia aangeschreven en plant een onderhoud om een zo goed mogelijk zicht te krijgen op de beschikbare bevoorradingsbronnen, dus niet alleen de nucleaire capaciteit. De liberale minister herinnert eraan dat het volgens Elia niet nodig was de strategische reserve te activeren.

Dat was evenwel voor bekend is geraakt dat Tihange 3 voor langere tijd uit roulatie blijft. Vandaag een strategische reserve aanleggen is ‘onmogelijk’, benadrukt het kabinet-Marghem. Alle gascentrales die vandaag op de markt zijn, draaien immers, behalve die van Vilvoorde.

Betonrot

De berichten van uitbater Engie Electrabel over het uitstellen van de herstart van Tihange 2 en Tihange 3 kwam niet als een complete verrassing. Het Fanc, de instelling die in ons land waakt over de nucleaire veiligheid, ging er eerder al van uit dat het geen haalbare kaart was om Tihange 3 op korte termijn te herstarten. Uitbater Engie Electrabel bevestigt nu dat dat inderdaad pas op 1 maart zal gebeuren. Na de winter dus.

En de planning om Tihange 2 eind september terug op te starten, kwam begin deze week op losse schroeven te staan. Dat had alles te maken met de mededeling van de Belgsiche nucleaire toezichthouder Fanc dat er nu ook betonproblemen zijn vastgesteld in de veiligheidsbunkers van Doel 4 en Tihange 2. Dat Tihange 3 tot na de winter blijft stilliggen, heeft overigens ook alles te maken met de herstelling van betonrot in de veiligheidsbunker die naar de kernreactor staat.

250 miljoen euro

Engie Electrabel, dat de kerncentrales in ons land uitbaat, lijkt overigens nog geen goed zicht te hebben op de omvang van de herstellingswerken voor Doel 4 en Tihange 2. 'De ploegen werken momenteel aan een diagnose en berekeningen die moeten toelaten dat actieplannen voorgelegd worden aan de autoriteiten', klinkt het.

Engie Electrabel benadrukt dat de opgegeven data nog gewijzigd kunnen worden. Het heeft al wel berekend dat het langer stilliggen van de twee reactoren in Tihange 250 miljoen euro winst zal kosten. De kans is vrij groot dat dit bedrag nog hoger wordt. Hoe lang de herstellingswerken bij Doel 4 zullen duren, is nog niet geweten. Erik Hulsbosch, woordvoerder van het Fanc, zei eerder aan De Standaard dat zulke werken al snel een half jaar in beslag kunnen nemen. Volgens de huidige planning zou Doel 4 half december terug operationeel moeten zijn.

'Bij mijn weten is het de eerste keer dat de elektriciteitsvoorziening van ons land het in november moest stellen met slechts een kernreactor', stelt Ronnie Belmans, de topman van het Vlaamse onderzoeksinstituut Energyville.

'Zal geld kosten'

Voor de komende winter wordt echter gerekend op een grote beschikbaarheid van de kerncentrales om de stroomvoorziening van ons land te garanderen. Daarvan moeten er tijdens de winter normaliter zeker vijf draaien. Dat zal echter niet het geval zijn.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia onthoudt zich voorlopig van elke commentaar op de consequenties die het stilliggen van kernreactoren Tihange 2 en Tihange 3 kan hebben. 'We kunnen het probleem nog niet inschatten en zijn bezig met de analyses.'

Eerder had Elia bij het langer stilleggen van Doel 1 en Doel 2 wel al te kennen gegeven dat 'daarmee de reserves opgebruikt waren'. De winter komt eraan en dan stijgt ook het energieverbruik. Ronnie Belmans van Energyville sluit noodmaatregelen niet langer uit om tijdens de wintermaanden het licht te allen tijde aan te kunnen houden. Hij is er zeker van dat Elia alles uit de kast zal halen opdat ons land over zoveel mogelijk stroomcapaciteit kan beschikken.

Hij betwijfelt of het zal volstaan om de stroombevoorrading te waarborgen. 'Er zal voor de overheid niet veel anders op zitten dan aan te kloppen bij uitbaters van oude elektriciteitscentrales en afspraken te maken dat ze deze winter bij stroomtekorten die centrales laten draaien. Dit gaat de consument geld kosten.'