Europese Unie geeft Britten nog maand de tijd om Brexit uit te werken
Theresa May Foto: AFP

De Europese Unie wil tegen de Europese top van 18 en 19 oktober weten of een akkoord met het Verenigd Koninkrijk over de Brexit haalbaar is. De meningsverschillen over die Brexit blijven groot, maar de Britse premier Theresa May zegt er ‘alle vertrouwen’ in te hebben dat het goedkomt.

Mocht een akkoord mogelijk blijken, dan wordt er precies een maand later, in het weekend van 17 en 18 november, een extra top georganiseerd om de deal te bezegelen. Dat hebben de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk donderdag gezegd.

Kurz was de gastheer van een informele top in Salzburg. De Brexit stond er bovenaan op de agenda. Tusk zei dat een akkoord nog niet voor het grijpen ligt en dat het huidige voorstel van de Britse premier Theresa May voor Brits-Europese samenwerking na de Brexit tekortschiet. Ook de grens met Ierland blijft een heet hangijzer. ‘De Europese interne markt is één en ondeelbaar, daar kan geen discussie over bestaan’, zei Tusk. ‘18 oktober wordt dus het moment van de waarheid voor de Brexit’.

De Franse president Emmanuel Macron was na afloop van de informele top net zo kritisch voor het Britse plan, de zogenoemde ‘deal van Chequers’. ‘De Britse voorstellen zijn in hun huidige vorm totaal onaanvaardbaar. De Britten zullen toegevingen moeten doen’, verklaarde Macron.

Volgens het Franse staatshoofd is het nu wel duidelijk dat de Europese Unie verlaten negatieve gevolgen heeft voor elk land dat zich daaraan zou wagen. ‘Wie zegt dat het makkelijk is de EU te verlaten, en dat alles wel goed komt, en dat het nog eens veel geld zal opleveren ook, dat zijn een stelletje leugenaars’, zei Macron.

May houdt voet bij stuk

Premier May hield op een persconferentie echter vol dat haar voorstel dat nu op tafel ligt ‘het enige serieuze, werkbare voorstel is’. Wel zei ze bereid te zijn een nieuw voorstel te formuleren over de grens met Ierland, zodat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit niet in twee verschillende douanezone's wordt opgedeeld.

‘Ik ben erg hard aan het onderhandelen voor het Britse volk, en ben er dan ook van overtuigd dat ik erin zal slagen een deal te bereiken met de Europese Unie’, zei May. ‘We blijven werken aan een goede overeenkomst, maar hebben intussen ook voorbereidingen getroffen voor het geval het niet zou lukken tot gezamenlijke afspraken te komen.’

Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei dat ‘alle voorbereidingen getroffen zijn’ voor het geval er geen akkoord bereikt wordt en de Britten op 29 maart zonder concrete afspraken uit de EU stappen. ‘Maak u geen zorgen’, zei hij.