Hockney wordt allicht duurste nog levende kunstenaar
Foto: AFP

Het ziet ernaar uit dat een schilderij van de Britse kunstenaar David Hockney het record voor een nog levende kunstenaar kan verbreken. Dat staat nu op naam van Jeff Koons.

Bij de veiling op 15 november zal naar schatting ongeveer 80 miljoen dollar (68 miljoen euro) neergelegd worden voor ‘Portrait of an artist (Pool with two figures)’, dat popartkunstenaar Hockney in 1972 schilderde. Het huidige record staat op naam van kitschkunstenaar Jeff Koons, wiens ‘Balloon dog (orange)’ in 2013 voor 58 miljoen dollar onder de hamer ging - eveneens bij Christie’s.

‘Portrait of an Artist’ toont een openluchtzwembad in een idyllische, heuvelachtige omgeving. Eén figuur is aan het zwemmen, een andere kijkt peinzend van op de rand toe. Het zwembad, het dubbelportret en de interactie tussen beide zijn favoriete thema’s van Hockney.

Hockney wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende hedendaagse schilders. Het hoogste bedrag dat voor een werk van hem is opgehoest, is ‘amper’ 28 miljoen. Dat werd in mei dit jaar betaald voor zijn in 1990 gecreëerde werk ‘Pacific coast highway and Santa Monica’.

De rechtstaande man in het schilderij is Peter Schlesinger, muze en ex-geliefde van de homoseksuele schilder. Schlesinger was een van Hockney’s leerlingen aan de UCLA, de universiteit van Los Angeles. Hun relatie duurde van 1968 tot 1972. De zwemmende man in het werk is vermoedelijk de nieuwe liefde van Schlesinger.

Voetbalvis

‘Portrait of an artist’ is een iconisch werk van Hockney. Het werk prijkt op de voorpagina van talrijke boeken over de Britse artiest.

Officieel is niet bekend wie de huidige eigenaar van het werk is, maar volgens Bloomberg en Artnet is dat de Britse miljardair Joe Lewis, eigenaar van de Tavistock Group en de voetbalclub Tottenham Hotspurs. De Spurs deden de voorbije voetbalmercato geen enkele aankoop. Mogelijk wil Lewis Hockney ruilen voor een vette voetbalvis tijdens de wintermercato.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig