Franse rechter wil Marine Le Pen psychiatrisch laten onderzoeken
Foto: AP

Marine Le Pen, kopstuk van extreemrechts in Frankrijk, is zeer verontwaardigd over de beslissing van een Franse rechter die haar psychiatrisch wil laten onderzoeken, omdat ze in december 2015 foto’s van gruweldaden van Islamitische Staat (IS) heeft verspreid op Twitter.

Marine Le Pen wordt ‘verspreiding van gewelddadige beelden’ ten laste gelegd. ‘Omdat ik de gruwel van IS afkeur, moet ik me psychiatrisch laten onderzoeken? Hoe ver zullen ze het nog drijven?’, reageert Le Pen donderdag, eveneens via Twitter.

Marine Le Pen had op 16 december 2015 foto’s getweet met gruwelijkheden van IS. Ze deed dat in een reactie op journalist Jean-Jacques Bourdin, die had gewezen op wat hij gelijkenissen tussen IS en de partij van Le Pen noemde.

Op de foto’s die Le Pen daarop de wereld instuurde, was een Syrische soldaat te zien die vermorzeld werd door een tank, een Jordaanse piloot die levend in brand was gestoken in een kooi en een foto van de Amerikaanse journalist James Foley, die onthoofd was. De tweet werd een maand verstuurd nadat in Parijs 130 doden vielen bij terreurdaden van IS-sympathisanten, en zorgde mede daardoor voor heel veel ophef.

‘Sovjetmethodes’

In het Franse parlement heeft Le Pen al laten weten dat ze zich niet zal onderwerpen aan zo een onderzoek. ‘Ik wil wel eens zien hoe ze mij daartoe kunnen verplichten’, aldus Le Pen.

Haar aanhangers op Twitter bazuinen uit dat mensen gek laten verklaren klassieke methodes waren van de sovjets. De extreemlinkse leider Jean-Luc Mélenchon heeft op Twitter al te kennen gegeven dat ‘men met dergelijke methodes de aanhang van extreemrechts niet zal doen verminderen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in