Herman De Croo is 81 en heeft zijn autobiografie klaar. Die meet 549 bladzijden. Opvallend: De Croo pleit voor een beschavingsverzekering.

Westerse landen moeten nadenken over welke prijs ze willen betalen om de toekomst van hun beschaving te vrijwaren, een zogenaamde ‘beschavingsverzekering’. Zo niet zal geen enkel land opgewassen zijn tegen de gevolgen van de migratiestroom vanuit de ‘demografische tijdbom’ Afrika.

Dat pleidooi houdt minister van Staat Herman De Croo in zijn autobiografie Geworteld in het leven.

Michelbeke en Brakel
Op zijn 81ste vond De Croo de tijd rijp om zijn autobiografie te schrijven. Het resultaat is een turf van 549 bladzijden, waarin hij stilstaat bij zijn jeugd, zijn studies en de verschillende episodes uit zijn politieke loopbaan: burgemeester van Michelbeke en Brakel, parlementslid, minister, partijvoorzitter en Kamervoorzitter. Ruime aandacht gaat ook naar de 27 parlementaire missies die De Croo meemaakte, en naar Congo.

Met een politieke loopbaan van meer dan vijftig jaar op de teller, passeert de lezer alle grote momenten van de afgelopen decennia. Van het RTT-schandaal, de ramp in Ghislenghien, de 541 dagen durende vorming van de regering-Di Rupo, de val van Fortis, de opeenvolgende staatshervormingen, enzovoort.

Verhofstadt opvolgen
Zo kom je te weten dat De Croo indertijd een halve dag lang demissionair is geweest. Halfweg de jaren 80 - hij was toen minister van Verkeerswezen - was De Croo van plan zich kandidaat te stellen als voorzitter van de PVV. Hij wilde Guy Verhofstadt opvolgen, die minister van Begroting zou worden. Het was een telefoontje van het Paleis om 05.00 uur ‘s morgens - ‘We zouden liever zien dat u blijft’ - dat De Croo op zijn stappen deed terugkeren. Het is een beslissing die hij later wat betreurde.

De Croo blikt in zijn autobiografie ook vooruit naar de toekomst, meer in het bijzonder over de relaties met Rusland en over de ‘demografische tijdbom Afrika’. ‘Ik vond dat ik een paar boodschappen moest nalaten. Soms moet u de tribune gebruiken die men u geeft’, zei hij bij de voorstelling in het voorzitterschap van de Kamer.

Twee miljard Afrikanen
De minister van Staat waarschuwt niet voor het eerst voor de gevolgen van de hoge bevolkingsaangroei in Afrika. ‘Binnen 15 jaar zullen onze Afrikaanse vrienden met 2 miljard zijn’, voorspelt De Croo. En zonder te zorgen voor groei, expansie en verdeling van de rijkdommen, zal de demografische druk niet afnemen.

Hij heeft het daarbij over een ‘beschavingsverzekering’. ‘We verzekeren ons in het Westen letterlijk voor alles. Er is maar één groot risico waarvoor de maatschappij zich niet wil of kan verzekeren: die van de toekomst van haar beschaving.’ En die prijs zal volgens De Croo niet laag zijn.

‘Maar zonder deze aanpak zal geen enkel Europees land opgewassen zijn tegen de politieke, economische, sociale en zelfs ideologische gevolgen van deze migratiestroom. We hebben geen ander alternatief dan bij te dragen tot de ontwikkeling van die landen: dat is de verzekering die wij moeten afsluiten, ofwel uit edelmoedigheid, ofwel uit schrik voor de eigen toekomst’, aldus De Croo.