Nederland is in rouw, nadat vier kinderen om het leven kwamen bij een ongeval tussen een elektrische bolderkar en een trein in Oss. Onder de vier dodelijke slachtoffers zijn twee zusjes. ‘Het ongeval raakt iedereen, het leed is onbeschrijfelijk’, zegt burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans.

De slachtoffers zijn tussen de vier en elf jaar oud. Er zijn drie zusjes uit hetzelfde gezin betrokken: twee ervan zijn omgekomen, het derde is zwaargewond. Ook de begeleidster, die de bolderkar bestuurde, werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

‘We hebben ons eerst gefocust op de zorgverlening, nu wordt het onderzoek onze prioriteit’, zegt Dianne Van Gammeren, districtschef van de politie, tijdens een persconferentie. ‘Het onderzoek zal nog enige tijd in beslag nemen’, voegt ze toe. De politie kon nog geen oorzaak van het ongeval aanduiden, maar zal in gesprek gaan met ooggetuigen.

Daarnaast kan de politie ook gebruikmaken van camerabeelden, omdat de trein uitgerust was met een frontcamera. ‘De beelden worden nu bestudeerd door de politie, hopelijk kan het helpen bij het onderzoek’, zegt Pier Eringa, president-directeur van ProRail op de persconferentie.

Slachtofferhulp

In de trein zaten op het moment van de aanrijding 57 passagiers. Zij worden opgevangen door slachtofferhulp en kunnen terecht op het nummer 0800 66 77 888 voor speciale nazorg. Marjan Rintel van de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zegt dat de betrokken treinbestuurder opgevangen wordt door slachtofferhulp.

De plaats waar het ongeval gebeurde was geen risico-overweg. ‘We bekijken of alles goed gefunctioneerd heeft, maar op het eerste gezicht lijkt alles in orde’, zegt Eringa.

Het ongeluk laat grote gaten na bij de families van de slachtoffers, in het kinderdagverblijf en op school’, zegt Buijs-Glaudemans tijdens de persconferentie. Ze bedankte de hulpverleners voor hun snelle optreden en professionaliteit. ‘Vandaag wordt elk gezin geraakt’, zegt ze. ‘Onze gedachten gaan naar de ouders van de kinderen en de familie van de begeleidster.’

Ongeval

Om 8.25 uur werd een elektrische bolderkar gegrepen door een Sprinter-trein tussen Nijmegen en Den Bosch. In de kar zaten kinderen van een kinderdagverblijf, bevestigt de politie. Ze waren onderweg naar school. Vier kinderen, tussen 4 en 11 jaar oud, kwamen om het leven. Een ander kind raakte zwaargewond. Het kind ligt, net zoals de bestuurster van het elektrische vervoermiddel, in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het ongeval vond plaats bij de bewaakte spoorwegovergang bij de Braakstraat in Oss. Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk.

Meerdere kinderopvangorganisaties in Nederland zien af van het gebruik van de elektrische bolderkar voor het vervoer van kinderen, totdat er duidelijkheid is over de oorzaak van het ongeval in Oss.