Rodenbach Vintage verkozen tot beste zure bier ter wereld

Rodenbach Vintage van brouwerij Palm is op de World Beer Awards verkozen tot ‘beste zure bier ter wereld’. Dat is één van de negen categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. Daarnaast schoten Belgische bieren ook de oppergaai af in dertien subcategorieën.

Rodenbach Vintage heeft een alcoholgehalte van zeven procent en wordt op de website van Palm omschreven als een ‘honderd procent oud belegen bier’.

‘Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend’, luidt het. ‘Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout. Zijn aroma bevat een vleugje karamel en eikenhout, alsook toetsen van groene appeltjes vermengd met honing en chocolade.’

In de subcategorieën van 'best sour beer' doet ons land het trouwens zeer goed. Rodenbach Vintage wint ook 'flanders red ale'. Mogen daarnaast feest vieren: Framboise van brouwerij Lindemans ('framboise sour beer'), Oude Geuze Boon VAT 108 van brouwerij Boon ('gueuze'), Oude Kriek van brouwerij Oud Beersel ('sour kriek') en Queue de Charrue Vieille Brune van brouwerij Vanuxeem ('oud bruin').

Brouwerij Alken-Maes mag twee keer op het hoogste schavotje in subcategorieën, met Maes 0.0 % ('light lager') en Brugs Witbier ('best belgian style witbier').

Krijgen tevens een zegetuil: Cuvée Clarisse van brouwerij Wilderen ('dark strong beer'), Mystic Krieken van brouwerij Haacht ('fruit & vegetable flavoured beer'), Kompel Bellefleurs van brouwerij Kompel ('honey & maple flavoured beer'), Desert Stallion van brouwerij Martens ('strong lager'), LeFort Tripel van brouwerij Omer Vander Ghinste ('pale belgian style triple') en Kerel Biére de Garde van brouwerij VBDCK ('pale bière de garde/saison').

Die laatste brouwerij ging overigens met de hoogste eer aan de haal voor beste bierdesign, met Kerel Saison. Dat bier met een alcoholgehalte van 5,5 procent wordt omschreven als een 'toegankelijke dorstlesser, gemaakt van verschillende soorten hop en graan'.

De World Beer Awards worden jaarlijks uitgereikt. Meer dan 2.300 bieren uit meer dan 50 landen deden mee aan de wedstrijd. Na drie rondes van blindproeven vond de finale plaats in Londen.

Rodenbach Vintage verkozen tot beste zure bier ter wereld