Ook piloten Ryanair wijzen voorstel directie af
Foto: REUTERS

De pilotenvereniging BeCa roept de in België gebaseerde piloten van Ryanair op om mee te staken met het cabinepersoneel op 28 september. Dat zegt voorzitter Alain Vanalderweireldt donderdag.

De oproep van de Belgian Cockpit Association (BeCA) komt er na analyse van de brief die Ryanair dinsdagavond stuurde. De voorstellen erin worden als onvoldoende bestempeld, en dan vooral het feit dat het Belgische arbeidsrecht pas vanaf maart 2020 zou worden toegepast.

Woensdag lieten de christelijke bediendevakbond al weten dat de staking doorgaat. ‘Wat Ryanair voorstelt in haar brief, is onvoldoende. De staking van 28 september op Europees niveau gaat door’, aldus Paul Buekenhout van LBC-NVK. ‘Wij als LBC-NCK/CNE willen niet in de Ryanair-val trappen.’

De socialistische en de liberale vakbond vonden in de brief die Ryanair dinsdagavond stuurde wel genoeg positieve elementen om met de directie van de luchtvaartmaatschappij cao-onderhandelingen aan te vatten.

De brief van de Ryanair-directie lijkt een koerswijziging in te luiden, zeggen de bonden. Zij zegt immers dat ze bereid is om te praten over een vakbondsvertegenwoordiging zowel voor het cabinepersoneel als voor de piloten in België, en om de nationale arbeidswetgeving in te lassen in toekomstige cao’s.

De staking op 28 september is er eentje van het cabinepersoneel van Ryanair in vijf landen (België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal). Ze is aangekondigd als ‘de grootste staking ooit bij Ryanair’. Ook in Italië, waar er vorige week een voorakkoord over een cao voor het cabinepersoneel werd bereikt, zou de staking toch doorgaan.