Wat is een elektrische bolderkar?
De bolderkar van het bedrijf Stint kan tien kinderen vervoeren. Foto: *

De vier kinderen die donderdagochtend omkwamen op een spoorwegovergang in het Nederlandse Oss, werden vervoerd in een Stint, een elektrische bolderkar.

De Stint is een elektrisch aangedreven kar die speciaal ontwerpen is voor de buitenschoolse opvang. Het Nederlandse ontwerp biedt plaats aan tien kinderen van 4 tot 12 jaar en is uitgerust met heupgordels.

De karren worden bij uitstek gebruikt om kinderen op 'een efficiënte en veilige manier' te vervoeren van de buitenschoolse opvang naar school en terug, staat op de website van Stint. Nederlandse kinderopvangorganisaties zijn verantwoordelijk voor het vervoer van de kinderen van en naar de school. De karren zijn een oplossing voor het heen- en weer rijden met auto’s of inefficiënt taxivervoer. De bolderkar is ook groter dan de elektrische bakfiets. Er kan ook een kap op gezet worden om de passagiers droog te houden.

De elektrische bolderkarren, bestuurd door een pedagogisch medewerker, zijn aan een opmars bezig in Nederland. Momenteel rijden er zo’n 3.000 karretjes rond. Ook in België rijden Stints rond. Het is niet duidelijk of ook kinderdagverblijven in ons land ze gebruiken. De Stints worden ook gebruikt om pakjes te leveren.

De Stint valt in de verkeerscategorie ‘bijzondere bromfiets’. Na een korte cursus mag iedereen vanaf zestien jaar ermee rijden. Een helm, rijbewijs of kenteken zijn niet nodig. De karren hebben een actieradius van 25 kilometer en wegen 218 kilo. De elektrische bolderkar heeft een maximumsnelheid van 17 kilometer per uur.

Directeur Edwin Renzen van het bedrijf uit Bilthoven is naar de plaats van het ongeval afgereisd. Hij was donderdagochtend nog niet bereikbaar voor een reactie, melden Nederlandse media.