Australische supermarkt verkoopt geen naalden meer door aardbeiencrisis
Aardbeiboer Aidan Young in Queensland, Australië Foto: AFP

De fruitmarkt in Australië staat op zijn kop. Op verschillende plaatsen in het land werden naalden aangetroffen in aardbeien. Nu haalt supermarktketen Woolworths naalden uit de rekken.

De naalden worden uit voorzorg uit de rekken gehaald, maar het gaat om een tijdelijke maatregel. Ondertussen wil de regering strengere straffen opleggen voor het saboteren van voedsel. De Australische landbouwminister David Littleproud vindt dat de ‘parasieten’ die het voedsel saboteren zwaar gestraft moeten worden.

In New South Wales staat er maximaal tien jaar celstraf op het bewust saboteren van voedsel. De Australische premier Scott Morrison wil die, naar aanleiding van deze zaak, optrekken naar 15 jaar. Hij vergeleek de praktijken met terrorisme.

Arrestatie

Er werd al één arrestatie uitgevoerd. ‘De afgelopen dagen vonden we een jonge persoon die een grap bekende, waaronder het stoppen van naalden in aardbeien’, aldus politiecommissaris Stuart Smith, die zei dat de jongen behandeld zal worden volgens het jeugdrecht.

In zes verschillende staten en territoria van Australië zijn naalden en spelden aangetroffen in aardbeien. Minstens zes merken aardbeien werden op deze wijze gesaboteerd.

Eén man werd naar het ziekenhuis gevoerd nadat hij een aardbei met een naald had opgegeten. De minister van Volksgezondheid Greg Hunt heeft aan de Food Safety Authority gevraagd een onderzoek te openen. ‘Dit is een algemene aanval op onze bevolking.’