Bij een ongeval tussen een trein en een Stint, een elektrisch aangedreven bolderkar, in het Nederlandse Oss zijn vier kinderen tussen 4 en 11 jaar om het leven gekomen. Bovendien raakten een kind en een volwassene zwaargewond.

Om 8.25 uur werd een elektrische bolderkar gegrepen door een Sprinter-trein tussen Nijmegen en Den Bosch. In de elektrische bolderkar zaten kinderen van een kinderdagverblijf, bevestigt de politie. Ze waren onderweg naar school. Vier kinderen, tussen 4 en 11 jaar oud, kwamen om het leven. Een ander kind raakte zwaargewond. Het kind ligt, net zoals de bestuurster van het elektrische vervoermiddel, in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het ongeval vond plaats bij de bewaakte spoorwegovergang bij de Braakstraat in Oss. Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk. Volgens de Nederlandse krant Algemeen Dagblad zou de bak waarin de kinderen zaten onder de gesloten slagbomen geschoten zijn. Een ooggetuige zegt tegen verslaggevers van RTL Nieuws dat de remmen van de kar niet werkten. 'De bestuurster reed dwars door de slagboom heen', aldus de ooggetuige. Een getuige zegt tegen de NOS dat bestuurster daarbij geroepen zou hebben dat het niet lukte om te remmen. Het is vooralsnog niet duidelijk of een technisch defect ten grondslag ligt aan het ongeval.

Verschillende mensen, onder wie kinderen, hebben het ongeval zien gebeuren. Het gaat waarschijnlijk om vele tientallen getuigen. Voor hen is de dienst Slachtofferhulp ingeschakeld. Die stuurde onmiddellijk na het ongeval medewerkers naar de plaats van het ongeval voor de opvang van getuigen en betrokkenen. De medewerkers gaan ook naar de scholen waar de omgekomen kinderen zaten. Volgens de politie zijn de hulpdiensten bijna klaar met hun werkzaamheden op het spoor. De politie bracht de betrokken families op de hoogte.

'Ontzettend verdrietige nieuws'

De Nederlandse premier, Mark Rutte,  twittert dat hij 'diep geraakt'  is door 'het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar 4 jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk.'' Rutte wenst alle betrokkenen veel sterkte toe met het 'zware verlies'.

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid voert een onderzoek. Ook spoorwegbeheerder ProRail onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden en spreekt over 'een inktzwarte dag'.