Weyts dreigt met juridische stappen als parking Westkerke gesloten blijft
Foto: dji

De burgemeester van Oudenburg, Peter Velle (CD&V), heeft beslist dat de snelwegparking van Westkerke, die maandag opnieuw opent na werken, ’s nachts gesloten blijft. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) schiet met scherp en dreigt met juridische stappen.

‘Ik begrijp die beslissing helemaal niet’, reageert Ben Weyts - verantwoordelijk voor de snelwegparkings - fel na een brief van burgemeester Velle van het West-Vlaamse Oudenburg.

De CD&V’er heeft in die brief de minister duidelijk gemaakt dat de parking van Westkerke langs de E40 ’s nachts dicht blijft. De parking gaat volgende week maandag opnieuw open na aanpassingswerken en moest ’s nachts de vrachtwagens opvangen die naar Jabbeke wilden - die parking is 's nachts impmers ook gesloten.

‘We hebben honderdduizenden euro’s geïnvesteerd, en de parking is al gesloten nog voor ze opengaat’, reageert Weyts. De N-VA-minister benadrukte op Radio 1 dat er veel veiligheidsinvesteringen uitgevoerd zijn. ‘We hebben een hek geplaatst. Je hebt een slijpschijf nodig om daar binnen te raken. Er is prikkeldraad geplaatst en er worden permanent twee bewakers en een hond ingezet.’

Als de burgemeester volgende week bij zijn beslissing blijft en de parking niet opnieuw opengaat, wil Weyts dus juridische stappen ondernemen.

En dat betreurt burgemeester Velle. 'Als minister Weyts juridische stappen verkiest boven dialoog, oké, maar dat is niet mijn stijl van werken.'

Geen hek aan kant van snelweg

Burgemeester Velle wijst erop dat de parking aan de kant van de snelweg geen hek zal hebben. De transmigranten zullen de snelweg oversteken om langs daar toch op de parking te geraken, vreest hij. Volgens Velle is er, afgezien van de installatie van één extra bewakingscamera, ook niet voor extra maatregelen gezorgd  ten opzichte van het plan uit 2017.

Minister Weyts betreurt dat de burgemeester het project, dat focust op langparkeren, geen kans wil geven. ‘Dat getuigt niet van behoorlijk bestuur. We hebben al in 2017 een plan uitgewerkt, samen met de burgmeester. Dezelfde partij vraagt me om iets te doen, en nu blokkeert men alles. Dit is op de kap van vrachtwagenchauffeurs, de verkeersveiligheid en de bevolking.’

De verkeersminister vreest dat vrachtwagenchauffeurs nu zullen overnachten op de pechstrook of in dorpscentra en dat de migranten naar daar trekken. Westkerke zou immers de enige parking voor vrachtwagens zijn tussen Groot-Bijgaarden (vlakbij Brussel) en de Franse grens.

Weyts overlegde vanmorgen met de federaties van de transportsector. Hij beloofde hen dat er nog prikkeldraad met scheermesjes zal geplaatst worden aan de parkings van Westkerke en Wetteren. Het leger zal die plaatsen.