De videoscheidsrechter (VAR) had de gecontesteerde rode kaart voor Cristiano Ronaldo in het gewonnen duel van Juventus in en tegen Valencia (0-2), op de eerste speeldag van de Champions League, geannuleerd. Dat is de stellige overtuiging van Massimiliano Allegri, de trainer van de Italiaanse kampioen. Het was lange tijd gissen naar de exacte reden voor de rode kaart, maar liplezers hebben ondertussen achterhaald wat de assistent aan de scheidsrechter zei waardoor Ronaldo werd uitgesloten. Toch blijft er discussie.

LEES OOK: Ronaldo in tranen na rode kaart in eerste match met Juventus in Champions League

“In dit soort situaties hadden videobeelden kunnen helpen. Dan had de arbitrage kunnen zien dat het geen rode kaart waard was”, zei Allegri na afloop. De UEFA heeft de VAR in de Europese clubcompetities om diverse redenen nog niet ingevoerd, al lijkt dat nog slechts een kwestie van tijd.

Liplezers

Ronaldo moest in de 29ste minuut het veld met betraande ogen verlaten. Na een voorzet vanaf links probeerde hij voor de Colombiaanse verdediger Jeison Murillo te komen. Daarbij maakte de Portugese sterspeler op het eerste gezicht geen overtreding, maar zijn tegenstander ging wel naar de grond. Ronaldo waardeerde dat niet, riep hem wat toe en trok Murillo vluchtig aan zijn haar. De Duitse scheidsrechter Felix Brych gaf, na advies te hebben ingewonnen bij zijn lijnrechter, Ronaldo direct rood. Liplezers konden de assistent als motivatie duidelijk “zien” zeggen: “Er zieht die Haare” of “Hij trekt aan zijn haar” ...

Liplezers achterhalen waarom Ronaldo rood kreeg van ref, discussie gaat voort: “De videoref had dit geannuleerd”
Foto: REUTERS

Nieuwe beelden

Zou de VAR dan wel degelijk hebben ingegrepen, zoals Allegri beweert? Achteraf doken op sociale media nieuwe beelden op waarop te zien was hoe Ronaldo toch Murillo lijkt weg te duwen en zelfs natrapt ...

En dat Ronaldo Murillo wel degelijk aan zijn haren trekt, ook al was de stevige schep die Murillo erbovenop deed ook niet fraai:

De meningen op sociale media hielden het midden tussen een stukje theater van Murillo en een ontoelaatbare uitbarsting van Ronaldo.

Eerste rood in 154 wedstrijden

Het was voor de 33-jarige Ronaldo zijn eerste rode kaart in de Champions League, in 154 wedstrijden. De aangeslagen Portugees, die al vijf keer de Beker met de Grote Oren won, werd voor de elfde keer in zijn loopbaan uit het veld gestuurd. Hij deed er na afloop van het duel in Valencia, waar Juventus door twee rake strafschoppen van Miralem Pjanic met tien man alsnog zegevierde, het zwijgen toe.

“Ik weet niet wat die scheidsrechter heeft gezien, maar het ging om een normaal duel. Ronaldo wilde zich alleen maar bevrijden”, merkte ploeggenoot Leonardo Bonucci op.

“We speelden zeer goed met Ronaldo, maar na zijn rode kaart konden we de wedstrijd toch blijven dicteren”, concludeerde Allegri. “We hebben daardoor verdiend gewonnen.”

Juventus speelt op de tweede speeldag van de Champions League, op 2 oktober, thuis tegen Young Boys. Op 23 oktober volgt een verplaatsing naar Manchester United, de vroegere club van Ronaldo.