Aantal aanslagen vorig jaar met bijna kwart gedaald
In Parijs werd woensdag een nationale herdenking gehouden ter ere van alle terreurdoden Foto: EPA-EFE

Wereldwijd waren er vorig jaar zowat een kwart minder terreuraanslagen dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit een rapport dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag heeft gepubliceerd.

In totaal waren er in 2017 8.584 terreuraanslagen, 23 procent minder dan in 2016. Daarbij kwamen in totaal 18.753 mensen om het leven, 27 procent minder dan in 2016, zo staat in het rapport.

Het aantal aanslagen en doden is daarmee terug op het niveau van rond 2013, voordat terroristische groepen als Boko Haram, Taliban en Islamistische Staat (IS) het aantal aanslagen sterk deden toenemen.

De Amerikanen wijten de wereldwijde terugloop vooral aan de beduidende afname van het aantal aanslagen in Irak. IS verloor afgelopen jaar veel terrein in dat land, waardoor de radicaalislamitische organisatie er flink aan slagkracht heeft ingeboet, aldus het rapport. Ook in talrijke andere landen, zoals Kenia, Somalië en Groot-Brittannië, daalde het aantal aanslagen gevoelig.

Islamitische Staat

Van alle terreurdaden deed 59 procent zich voor in vijf landen: Afghanistan, India, Irak, Pakistan en de Filipijnen. Islamitische Staat (IS) was voor de meeste aanslagen verantwoordelijk, aldus het State Department. Maar die terreurorganisatie sloeg ook 23 procent minder toe dan in 2016.

Dat het aantal aanslagen is gedaald, betekent volgens het rapport verder niet dat de strijd tegen terreur gemakkelijker wordt. Het is net complexer geworden, schrijven de onderzoekers. Terreurorganisaties zijn meer gedecentraliseerd gaan werken dan voorheen en gebruiken steeds vaker internet om sympathisanten over de gehele wereld te mobiliseren.