Buruma weg bij ‘New York Review of Books’ na #MeToo-rel
Foto: Jimmy Kets

Ian Buruma, die Amerikaans-Nederlandse publicist die ook voor deze krant opiniebijdrages schrijft, is niet langer de hoofdredacteur van The New York Review of Books. Dat meldt The New York Times.

Of Buruma, die pas vorig jaar hoofdredacteur werd, zelf opstapt of is ontslagen, is voorlopig niet geweten. Hij wordt, voor alle duidelijkheid, niet beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Hem wordt wel verweten een journalistieke inschattingsfout te hebben gemaakt, gelieerd met #Metoo.

In de nog te verschijnen volgende editie van het tweewekelijkse literaire blad staan drie essays onder de hoofding ‘The fall of men’. Een van die essays is geschreven door Jian Ghomeshi, een Canadese radiopresentator die door meer dan twintig vrouwen is beschuldigd van aanranding. Ghomeshi werd vrijgesproken, maar bleef onder vuur liggen.

Toen uitlekte dat een essay van hem zou verschijnen, brak een storm van protest los. De redactie besloot daarop het essay al online te plaatsen, maar dat hielp niet: Ghomeshi wentelt zich in zijn stuk in een slachtofferrol, hij schrijft dat hij een paria is geworden, wat nog meer kwaad bloed zette.