‘Geen moordenaars of verkrachters’ bij vrijgelaten sans-papiers met strafblad
Foto: photo news
Bij de 32 sans-papiers die vrijgelaten werden uit gesloten centra, zaten volgens Theo Francken (N-VA) slechts een ‘aantal zware gevallen’.

Vorige week werden tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers vrijgelaten uit gesloten centra om plaats te maken voor transmigranten. Vervolgens bleek dat er 32 sans-papiers bij waren met een strafblad. Francken beloofde uit te zoeken wat deze 32 op hun kerfstok hadden, maar wees er tegelijk op dat ‘ze zijn gestraft voor hun criminele feiten en hebben hun straf uitgezeten’.

Nu blijkt dat er twaalf van de 32 sans-papiers een geaccumuleerde straf van meer dan drie jaar gevangenisstraf kregen. Een ‘aantal zware gevallen’, dus, zei Francken na zich te verdedigen tegen de kritiek op de opsluiting van gezinnen. Over algemeen gaat het over diefstal en drugsdelicten. ‘Geen moordenaars of verkrachters’, besluit Francken.

Premier Michel eiste dinsdag dat Francken tegen vrijdag ‘effectieve en concrete’ voorstellen uitwerkt over ‘de aanpak van transmigratie in het algemeen en het Maximiliaanpark in het bijzonder’. Dit na kritiek van onder anderen Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die stelde dat Franckens plan neerkomt op ‘minder migranten op Vlaamse parkings, maar meer in het Maximiliaanpark’.