Kinderen kosten 918 euro per maand

Een gemiddeld gezin besteedt per maand 918 euro aan zijn kinderen. Dat blijkt uit een enquête van My Family.

Ze kosten je een huis, zo luidt het spreekwoord. Maar hoeveel kosten kinderen echt? Het kinderbijslagfonds My Family vroeg het in een online-enquête aan ouders. Enkele vaders en vooral veel moeders - ruim 2.000 in totaal - vulden ze in. De meesten onder hen hadden een kind (45 procent), twee kinderen (40 procent) of drie kinderen (10 procent).

Gemiddeld blijken deze gezinnen maandelijks 918 euro aan hun kinderen te spenderen, alles incluis: ook opvang, hobby’s, vakanties en smartphones inbegrepen. Het gaat dus om het bedrag dat ook echt wordt uitgegeven aan of voor de kinderen.

Vergelijken

My Family lanceert een online tool waarmee je kunt opzoeken hoe het bedrag stijgt met de leeftijd, of daalt - naargelang de situatie van de kinderen. Je kunt jezelf ook vergelijken met ouders die een gelijkaardig opleidingsniveau of inkomen hebben.

De tool geeft ook informatie over de gezinskost - het bedrag dat een gezin per maand spendeert aan wonen, energie, internet, etc. Gemiddeld bedraagt dat 1.180 euro in de maand, voor het hele gezin. Dit bedrag wordt dus niet opgedeeld over het aantal kinderen dat je hebt.

Tijdskost

En dan is er nog de tijdskost: het aantal uren dat ouders doorbrengen met of spenderen aan hun kinderen. Onderzoeker Bram De Rock (KU Leuven), die de enquête verwerkte, drukt dit eveneens uit in een bedrag: per gezin maandelijks 1.334 euro. Het is niet per se geld dat je uitgeeft, maar het is wel berekend op het loon van de deelnemers, en wat ze in dezelfde tijd zouden kunnen verdienen als ze wél arbeid zouden verrichten.

Bij tweeverdieners slokt het kroost 38 procent van het gezinsinkomen op, bij alleenstaanden die laaggeschoold zijn liefst 63 procent. Als een gezin maandelijks 1.000 euro netto meer inkomen heeft, zal dit maandelijks 374 euro meer spenderen aan hun kroost.