Francken: ‘Opsluiting gezinnen is helemaal legitiem’
Theo Francken Foto: BELGA
Staatssecretaris Francken verdedigt woensdagnamiddag zijn aanpak van transmigranten en sans-papiers voor de bevoegde parlementaire commissie. Hij is niet gediend met de kritiek op de opsluiting van gezinnen.

Staatssecretaris Francken antwoordde in het federaal parlement op kritiek vanuit de oppositiepartijen op de opsluiting van de kinderen in het gesloten centrum 127bis. Olivier Maingain (DéFi) noemde die ‘tegen internationale rechtsregels’, maar dat sprak Francken tegen. ‘Hier worden geen internationale regels geschonden. De opsluiting van gezinnen is helemaal legitiem. Er is juridisch gezien geen enkel probleem.’

Ons land stopte tien jaar geleden met het opsluiten van kinderen, na verschillende veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Sinds augustus is de federale regering er opnieuw mee begonnen, omdat te veel gezinnen op de loop gingen voor hun uitwijzing. De aparte units, met meer comfort en privacy, moeten nieuwe veroordelingen voorkomen. Maar honderden organisaties kwamen ertegen in het verweer.

‘Wij zullen winnen’

‘Die ontelbare organisaties die allemaal zeggen dat het onze schuld is, de schuld van de regering: dat ze zoveel procedures opstarten als ze willen. Ze zullen niet winnen. Wij zullen winnen, want zij hebben juridisch geen poot om op te staan. In wiens belang zijn die 31 nieuwe procedures nog? Wat wil men hier eigenlijk mee bewijzen? Dit gaat over mensen die de voorbije jaren al tientallen procedures hebben doorlopen, zonder enig succes.’

De eerste twee gezinnen die in de gezinsunits werden opgesloten spanden in totaal 31 rechtszaken aan tegen hun opsluiting en hun geplande uitwijzing, en dat op dertig dagen tijd. Daarbij waren onder meer vijf verzoeken tot invrijheidsstelling, vier asielaanvragen, vijf beroepen bij de Raadkamer en vier beroepen bij de kamer van inbeschuldigingstelling. ‘Dat we die allemaal gewonnen hebben, toont dat we de wet aan onze kant hebben’, aldus nog Francken.