Al elf landen staken import Belgisch varkensvlees na vaststelling Afrikaanse varkenspest
Foto: Toon Royackers

Al elf landen buiten de Europese Unie weren de import van Belgische varkensvlees nadat de Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld bij twee everzwijnen. Dat is woensdag vernomen van het kabinet van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR).

Ondertussen hebben al elf landen buiten de Europese Unie de import van Belgisch varkensvlees opgeschort. Eerder kondigden al acht Aziatische landen aan ons varkensvlees niet meer te willen. De reden daarvoor is de ontdekking van de Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in de Waalse gemeente Etalle vorige week donderdag. Daar werden in het bos tweede dode everzwijnen aangetroffen.

Verspreiding tegengaan

De ziekte was al langer aanwezig in acht Oost-Europese landen, Rusland en China voordat ze België bereikte. 'We hadden allemaal verwacht dat het virus zich zou verspreiden', zegt Jean-Sebastien Walhin van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het FAVV stelde dinsdag een nationale coördinatrice aan in het kader van de bestrijding van het virus.

Sinds maandag is er in Wallonië een perimeter ingesteld van 63.000 hectare, met als doel mogelijk besmette everzwijnen in dat gebied te houden om verdere verspreiding tegen te gaan. Afrikaanse varkenspest is een virusziekte die niet besmettelijk is voor de mens.

Ook Nederland en Duitsland zijn niet langer geïnteresseerd in onze varkens. Om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in West-Europa te verhinderen, importen ze tijdelijk geen levende Belgische varkens meer.

Meer besmette varkens?

Ondertussen worden er drie andere everzwijnen onderzocht op de varkenspest. Als er bevestiging komt dat ze drager zijn van het virus, komt het aantal geïnfecteerde everzwijnen op vijf. De resultaten worden een van de komende dagen verwacht.