Staking Ryanair gaat door: ‘Niet in val trappen’
Foto: REUTERS

‘Wat luchtvaartmaatschappij Ryanair voorstelt in haar brief, is onvoldoende. De staking van 28 september op Europees niveau gaat door.’ Dat zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK woensdagmiddag.

De vakbondsman zit volledig op dezelfde lijn als zijn Franstalige collega’s van CNE, die eerder op de dag al de dinsdagavond verstuurde Ryanair-brief ‘op verschillende punten onaanvaardbaar’ noemden.

Ook Buekenhout leest in de brief ‘een aantal zaken die niet correct zijn’. Zo spreekt de maatschappij alleen over de werknemers met Ryanair-contracten, terwijl velen onder contract staan bij een onderaannemer (zoals Crewlink en Workforce). Dat Ryanair bereid is Belgische contracten te hanteren vanaf 1 maart 2020, vindt de vakbondsman ook veel te laat.

‘Niet in val trappen’

‘Wij als LBC-NCK/CNE willen niet in de Ryanair-val trappen. De reacties op de werkvloer zijn negatief’, aldus nog Buekenhout. ‘We vinden dit onvoldoende en dus gaat de staking door.’

Die staking, op 28 september, is er eentje van het cabinepersoneel van Ryanair in vijf landen (België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal). Ze is aangekondigd als ‘de grootste staking ooit bij Ryanair’. Ook in Italië, waar er vorige week een voorakkoord over een cao voor het cabinepersoneel werd bereikt, zou de staking toch doorgaan.

Ryanair heeft de bonden LBC-NVK en CNE gevraagd om ten laatste vrijdag een officiële reactie op de brief te bezorgen.

'Brief wel voldoende'
In tegenstelling tot de christelijke bond, vinden de socialistische en de liberale vakbond in de brief die Ryanair dinsdagavond stuurde, genoeg positieve elementen om met de directie van de luchtvaartmaatschappij cao-onderhandelingen aan te vatten. Dat zeggen ze woensdag in een gezamenlijk persbericht.

De brief van de Ryanair-directie lijkt een koerswijziging in te luiden, zeggen de bonden. Zij zegt immers dat ze bereid is om te praten over een vakbondsvertegenwoordiging zowel voor het cabinepersoneel als voor de piloten in België, en om de nationale arbeidswetgeving in te lassen in toekomstige cao's. 'Twee van onze belangrijkste eisen', aldus de socialistische BBTK en de liberale ACLVB.

Voor deze twee bonden zijn de elementen die de directie aankaart, voldoende basis om besprekingen op te starten. 'Deze stap vooruit van de directie betekent dat er eindelijk schot in het dossier komt', zeggen ze, al benadrukken ze tezelfdertijd dat 'nog niets in kannen en kruiken is en alles nog moet worden onderhandeld'