Ophef om vriestruck vol dode lichamen in Mexico
De truck werd naar een nabijgelegen magazijn gebracht Foto: EPA-EFE

In Mexico is een forensisch ambtenaar ontslagen nadat vorige week een vriestruck met maar liefst 150 lijken in was ontdekt.

In het westen van Mexico weet men door de uit de hand lopende drugsoorlog geen blijf met dode lichamen. Mortuaria zitten vol en lijken worden noodgedwongen geborgen in vriestrucks. Eén daarvan werd schijnbaar achtergelaten teruggevonden nabij Guadalajara, de tweede grootste stad van Mexico. Er zaten 150 lichamen in, en omwonenden hadden geklaagd over een ‘krachtige stank’.

De truck werd naar een nabijgelegen magazijn gebracht, in afwachting van de voltooiing van een nieuw mortuarium. Dat zou wel nog anderhalve maand kunnen duren. Nabij het plaatselijke forensische instituut staat ook nog een tweede truck met 100 lichamen te wachten.

‘Onmenselijke praktijken’

Autoriteiten erkennen het ‘gebrek aan respect’ voor de lijken en hebben het hoofd van het forensisch instituut intussen ontslagen. De overheid ‘tolereert zulke vertoningen van onverschilligheid of luiheid niet’, zegt secretaris-generaal Roberto Lopez van de staat Jalisco. De Mexicaanse mensenrechtencommissie eist een onderzoek naar de ‘onmenselijke praktijken’.

Jalisco is de thuis van het Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG), een van de meest gewelddadige drugskartels van Mexico. Dit jaar worden ze al voor 16.339 doden verantwoordelijk geacht.