Veiligheidskorps legt werk neer in Brussel
Themabeeld in Brussels justitiepaleis. Foto: BELGA
Het Veiligheidskorps, dat instaat voor de overbrenging van gedetineerden uit de gevangenissen naar de gerechtsgebouwen en voorleiding in de rechtszaken, heeft woensdag in Brussel het werk neergelegd.

Daardoor kunnen er in het Brusselse justitiepaleis geen processen met gedetineerden plaatsvinden. Ook de aparte ingang voor magistraten, advocaten en personeel in het paleis is afgesloten. De aanleiding voor de staking ligt bij de overgang van het Veiligheidskorps naar de DAB, waardoor een aantal agenten van het korps een promotie dreigt te mislopen.

Het Veiligheidskorps gaat vanaf 1 januari op in de nieuw opgerichte directie 'beveiliging' van de federale politie. Dat korps van 1.600 mensen moet instaan voor de bewaking van onder meer treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen en internationale instellingen. De leden van het huidige veiligheidskorps maken verplicht de overstap naar dat nieuwe korps, maar er bestaat al maandenlang onrust over de voorwaarden waarop dat zal gebeuren. De vakbondsacties die woensdag van start zijn gegaan, houden onder meer verband met de promoties die een aantal leden van het Veiligheidskorps dreigen te mislopen.

'Een aantal van de jongste, laatst gerekruteerde leden van het korps verkeert in de voorwaarden om een promotie te krijgen', zegt Claudine Coupienne van het CSC. 'In de teksten staat daarover dat zij die promotie "kunnen krijgen" maar de overheden weigeren al maandenlang de proeven daarvoor te organiseren. Op drie maanden van hun overgang naar het DAB wordt hun situatie "bevroren", terwijl andere leden van het Veiligheidskorps wel promotie kunnen maken. We hebben hierover tien dagen geleden een stakingsaanzegging gedaan en dinsdag is er overleg geweest, maar dat heeft niets opgeleverd.'

De vakbondsacties lopen tot 8 oktober, wat niet betekent dat het Veiligheidskorps die hele periode zal staken. 'Maar na vandaag zullen er nog acties volgen', aldus Coupienne.