Zuid-Koreaanse president: ‘Noord-Korea bereid nucleaire infrastructuur onder toezicht te ontmantelen’
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in arriveerde dinsdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang voor het eerste bezoek van een Zuid-Koreaanse president in elf jaar. Foto: EPA-EFE
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft beloofd om zijn belangrijkste kerncentrale in Yongbyon te sluiten en ook internationale inspecteurs in het land toe te laten. Dat zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in woensdag.

Wanneer de ontmanteling zal plaatsvinden en hoe die precies zal gebeuren, is onduidelijk. Ook over wat Kim daarvoor in ruil verwacht, is nog geen duidelijkheid.

Na afloop van de tweede onderhandelingsronde op de drie dagen durende top in de Noord-Koreanse hoofdstad Pyongyang meldden Kim en Moon ook dat Kim Seoel 'snel' zal bezoeken. Beide landen gaan daarnaast proberen om samen de Olympische Spelen in 2032 binnen te halen, zei Moon.

Eerder ondertekenden beide leiders een gezamenlijke verklaring. Aansluitend ondertekenden ook de twee ministeries van Defensie een akkoord om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

Kim uitte bij een ontmoeting met Moon in april in grensplaats Panmunjom al zijn bereidheid om te ‘denucleariseren’. Hij herhaalde dat bij een ontmoeting met VS-president Donald Trump in juni in Singapore.

Trump verheugd

De Amerikaanse president Donald Trump juicht het nieuws over de onderhandelingen toe. Dat liet hij woensdag weten via Twitter. 'Kim Jong-Un stemde ermee in om nucleaire inspecties toe te laten, behoudens definitieve onderhandelingen, en om een testsite en lanceerplatform permanent te ontmantelen in de aanwezigheid van internationale experts', aldus Trump. 'Noord- en Zuid-Korea zullen zich ook samen kandidaat stellen om de Olympische Spelen van 2032 te organiseren. Zeer spannend!', voegde hij eraan toe.
 

Zuid-Koreaanse president: ‘Noord-Korea bereid nucleaire infrastructuur onder toezicht te ontmantelen’
Foto: EPA-EFE