N-VA Gent: ‘Verschillende vervoersmodi zo veel mogelijk scheiden’
Anneleen Van Bossuyt (N-VA Gent). Foto: dvh

Een opmerkelijke uitspraak van N-VA-kopstuk Anneleen Van Bossuyt tijdens een kopstukkendebat van VTM en De Morgen dinsdagavond: de tram moet weg uit Gent. Woensdag nuanceert ze bij Radio 1: ‘We willen het openbaar vervoer absoluut niet afschaffen’.

‘Ik heb zelf ooit mijn voet gebroken toen ik zeven maanden zwanger was.’ Dat zei Van Bossuyt dinsdagavond op een debat tussen de verschillende kopstukken voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Ze wou ermee aankaarten dat tramsporen in de stad onveilig zijn voor voetgangers en fietsers. En dus moet Gent volgens Van Bossuyt tramvrij worden.

Het voorstel staat ook in het programma van de Gentse N-VA: ‘Op termijn evolueren we naar een tramspoorvrij stadscentrum.’ De partij wil afstappen van het aanleggen van nieuwe tramlijnen, en in afwachting daarvan trambussen inzetten - bussen die in een eigen bedding rijden. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaf al aan om trambussen te willen inzetten aan The Loop en op de toekomstige tram(bus)lijn 7 tussen Gent Sint-Pieters en Dampoort.

Maar wie heeft de grootste kans om de sjerp in Gent binnen te halen? Volgens chef politiek Jan-Frederik Abbeloos wordt het de spannendste verkiezing in dertig jaar tijd in Gent.

 

In De ochtend op Radio 1 mocht Van Bossuyt woensdagochtend haar standpunt verduidelijken. ‘We willen het openbaar vervoer absoluut niet afschaffen’, klonk het, maar ‘we moeten in Gent durven nadenken over verkeer’. Ze herhaalde daarbij haar pleidooi voor trambussen. ‘We zien ook andere steden die daar meer durven in investeren, bijvoorbeeld in Trondheim in Noorwegen.’

‘Daarnaast zien we dat heel veel plaatsen in Gent al verzadigd zijn, wat leidt tot gevaarlijke situaties’, aldus nog Van Bossuyt. ‘Ik denk aan de situatie op de Korenmarkt of op de Groentenmarkt. Die veiligheid staat voor ons voorop en dan moet je denken om de verschillende vervoersmodi, zoals voetgangers, fietsers en trams, zo veel mogelijk te scheiden van elkaar.’