Ryanair opent deur naar Belgisch arbeidsrecht: 'Een uitgestoken hand'
Foto: Belga
In een brief naar de vakbonden schrijft Ryanair dat ze over twee jaar, in 2020, de Belgische arbeidswet willen toepassen voor personeel uit ons land. Ze zijn ook bereid om vakbondsdelegaties te erkennen voor de in België gebaseerde piloten en cabinepersoneel. Ryanair vraagt in ruil dat de geplande staking van 28 september wordt afgelast.

Eerder wou de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair het Belgische arbeidsrecht pas over vier jaar toepassen, maar schuift dat nu op naar 2020. Voor de vakbonden is dat een eerste stap, maar moet er verder worden onderhandeld. Zij willen dat de Belgische wetgeving al vanaf 2019 geldt. 

Voor Filip Lemberechts (ACLVB) is de brief een 'uitgestoken hand'. 'We moeten nu zo snel mogelijk rond de tafel zitten', zegt hij. Paul Buekenhout (LBC-NVK) laat zich nog niet uit over de brief en de staking. 'Ik stel vast dat de deur niet dicht is, maar we zullen de inhoud eerst van naderbij bekijken', zegt hij in een eerste reactie. 'We moeten zien of ze de beloftes ook op papier zullen waarmaken', vraagt Anita Van Hoof (BBTK) zich af. 

De Belgische vakbonden hadden Ryanair vorige dinsdag een voorstel tot cao overgemaakt, en de maatschappij een week de tijd gegeven om te antwoorden. De respons viel dinsdagavond in de bus. Ryanair lijkt er alvast een stap in vooruit te zetten, zoals de voorbije dagen ook gebeurde in Ierland en Italië. 

Conflict

Het conflict bij Ryanair, waarbij de vakbonden betere werkomstandigheden eisen, zat eerder muurvast. De vakbonden gingen elke maand één dag staken, tot er een oplossing kwam. De eerste zou volgen op 28 september. De imagoschade en het terugvallen van de boekingen zetten druk op de ketel bij Ryanair.