Amerikaanse gerecht voert onderzoek naar Elon Musk en Tesla
Foto: reuters

Het Amerikaanse gerecht voert een onderzoek naar Tesla en topman Elon Musk. Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg. Mogelijk werd fraude gepleegd toen Musk twitterde over het van de beurs halen van zijn bedrijf en zei dat hij de financiering daarvoor al rond had.

Het onderzoek van het Amerikaans gerecht is volgens Bloomberg kort na de tweets van topman Elon Musk gestart door aanklagers en bevindt zich nog in de beginfase. Dergelijke onderzoeken duren vaak maanden voordat überhaupt wordt besloten of er een aanklacht volgt.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is trouwens ook een onderzoek gestart en heeft een dagvaarding gestuurd om informatie van Tesla te krijgen. Dat onderzoek zou al begonnen zijn voor de tweets van Musk en zich oorspronkelijk hebben gericht op misleidende uitlatingen over productie- en verkoopdoelstellingen.

Na dit nieuws over het gerechtelijk onderzoek nam het aandeel Tesla vandaag een duik met 4,8 procent. Aanvankelijk stond het aandeel nog in het groen.

Het was begin augustus toen Musk iedereen verraste met de melding dat hij van de elektrische autobouwer Tesla een privébedrijf zou maken en dat de financiering daarvan rond was. Die mededeling stuwde het aandeel 11 procent hoger.

Drie weken later trok hij het plan weer in. Later meldde de New York Times dat Musk zich alweer had laten meeslepen door een wild idee. Waarop de raad van bestuur van Tesla, die nergens van op de hoogte was, zijn ceo maar op het nippertje kon terugfluiten.

Tesla van de beurs halen, had voordelen gehad voor Musk. Zo was hij verlost geraakt van de nadelen van de volatiele beurskoers van Tesla en de horden agressieve shortsellers die het aandeel al jaren opjagen.

Maar de nadelen van een beursexit waren groter. Niet alleen zouden bij een exit heel wat institutionele aandeelhouders niet aan boord kunnen blijven – veel pensioenfondsen mogen alleen beursgenoteerde aandelen in portefeuille houden, Musk zou ook rekening moeten houden met de wensen van de nieuwe aandeelhouders die de beursexit financieren. Het staatsfonds van Saudi-Arabië bijvoorbeeld, dat net als andere buitenlandse investeerders wilde dat Tesla na de beursexit zijn nieuwe elektrische auto’s bij hen zou gaan bouwen.

Toen bleek dat Musk zijn plannen voor een beursexit opborg, dienden enkele shortsellers (die mikken op een koersdaling van het aandeel en dus veel geld hadden verloren) al een klacht in tegen de ceo.