Japan experimenteert met lift naar de ruimte
Foto: *
In 2050 kan je met een lift naar de ruimte gaan. Dat zegt het Japanse bedrijf Obayashi. Het heeft al een eerste schaalmodel van de lift klaar.

Een lift naar de ruimte: het mag misschien raar klinken, maar het Japanse bedrijf Obayashi is zelfs niet het eerste dat met het idee speelt. Al in 1979 schreef de Brits sciencefictionauteur  Arthur C. Clarke zijn idee over een lift naar de ruimte neer in zijn boek The Fountains of Paradise. Bijna veertig jaar later krijgen zijn ideeën vorm.

Vorige week toonde het bedrijf in samenwerking met de universiteit van Shizuoka een schaalmodel van de lift naar de kosmos. Op die constructie, die zo’n tien meter hoog is, trekken twee kleine kubusvormige satellieten zich omhoog langs een koolstofnanobuis. De satellieten bewegen zich voort met een elektrische motor.

De technologie rond deze koolstofnanobuis trok het onderzoek naar de ruimtelift opnieuw op gang. Deze materie is veel steviger dan andere grondstoffen zoals staal waardoor de lift naar de ruimte hoger kan gaan dan liften die we tot nu toe kennen. Volgens het Japanse bedrijf Obayashi zal de lift moeiteloos de ruimte kunnen bereiken.

Obayashi droomt van  een ruimtelift met  zes ovaalvormige auto’s, die elk 18 meter op 7,2 meter lang zouden zijn. Ze zouden zowat 30 mensen kunnen transporteren via een kabel vanop een platform op zee naar een ruimtestation op 36.000 kilometer boven de aarde.

De auto’s zouden tot 200 kilometer per uur over de buis kunnen razen en zouden dus na acht dagen aankomen aan het ruimtestation. De totale kosten worden geschat op 9 miljard dollar. Veel? De manier waarop we nu naar de ruimte reizen is ook niet bepaald goedkoop.