China heeft antwoord van 60 miljard dollar klaar voor Trump
Foto: AFP

China heeft nieuwe heffingen op Amerikaanse goederen aangekondigd met een totale importwaarde van 60 miljard dollar, nadat Washington bekendmaakte nieuwe tarieven in te voeren op Chinese goederen. President Donald Trump beschuldigt Peking er dinsdag van de Amerikaanse verkiezingen ‘te beïnvloeden’ met zijn handelssancties.

Maandag maakte Trump nog de details bekend van de nieuwe heffingen op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar. ‘De invoerrechten gaan in op 24 september en zullen tot 10 procent bedragen tot eind dit jaar’, stelde hij. ‘Op 1 januari gaan de invoerrechten omhoog tot 25 procent.’ Eerder voerde Trump al invoerrechten in ter waarde van 50 miljard dollar.

Het antwoord van China heeft niet lang op zich laten wachten. Peking kondigde aan heffingen van 5 tot 10 procent in te voeren op 5.207 soorten Amerikaanse producten met een totale importwaarde van 60 miljard dollar. Die zullen gelijktijdig met de Amerikaanse sancties ingaan.

Eigen belangen

Volgens het Chinese ministerie van Handel veroorzaken de Amerikaanse heffingen nieuwe onzekerheid in de handelsgesprekken tussen beide economische grootmachten. Met de tegenmaatregel wil China zijn eigen belangen beschermen. Peking hoopt dat Washington de negatieve gevolgen van de nieuwe heffingen inziet. Alleen onderhandelingen op gelijkwaardige basis kunnen een oplossing bieden voor de handelsoorlog, aldus Peking.

Ondertussen beschuldigt de Amerikaanse president China van inmenging in de verkiezingen. ‘China heeft openlijk gezegd dat het actief probeert onze verkiezingen te beïnvloeden en veranderen door onze landbouwers en industriële arbeiders aan te vallen omdat ze loyaal zijn tegenover mij’, liet Trump weten op Twitter.

De beschuldigingen komen een week nadat de president een decreet ondertekende, dat sancties oplegt voor mensen en entiteiten in het buitenland, en buitenlandse regeringen die zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Minder dan twee maanden voor de Congresverkiezingen zeggen de Amerikaanse autoriteiten dat ze in de gaten houden wie die verkiezingen probeert te verstoren vanuit Rusland en China, maar ook vanuit andere landen.