Russisch vliegtuig ‘tragisch maar toevallig’ neergeschoten
Een Russisch IL-20M-vliegtuig Foto: AFP

Het Russische leger houdt Israël verantwoordelijk voor een incident waarbij vijftien militairen om het leven kwamen. President Poetin slaat een eerder verzoenende toon aan.

Maandag is een Russisch verkenningsvliegtuig met vijftien militairen aan boord boven de Middellandse Zee neergehaald. Het vliegtuig werd per ongeluk door een Syrische raket geraakt. Dat meldt het Russische leger.

Na het neerstorten startte een spelletje vingerwijzen. Rusland houdt Israël verantwoordelijk voor het incident. Israël was op dat ogenblik namelijk bombardementen aan het uitvoeren op de kuststad Latakia, waar het Russische vliegtuig verdween. Het Syrische afweergeschut reageerde op de aanwezigheid van vier Israëlische gevechtsvliegtuigen, maar raakte vervolgens het Russische vliegtuig, dat volgens de Russische regering in de vuurlinie werd ‘gedwongen’.

Het Russische leger sprak aanvankelijk over ‘een intentionele provocatie’ en benadrukte het recht te hebben om ‘op adequate wijze te reageren’. Even later suste president Poetin. Hij had het over ‘een aaneenschakeling van toevallige maar tragische omstandigheden’.

Poetin weigerde ook om het incident te vergelijken met de crash van het Russische jachtvliegtuig dat in november 2015 door het Turkse leger werd neergehaald. Dat incident leidde indertijd tot een zware diplomatieke crisis.

Het Israëlische leger bleef aanvankelijk stil maar wees de Russische aantijgingen vervolgens van de hand. Israël legt de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van het vliegtuig bij de Syrische regering van Assad. Volgens de militaire leiding is het afweergeschut van de Syrische regering inaccuraat.