Koeken Troef moet afslanken na zaak-Bart De Pauw
Foto: © VRT

Productiehuis Koeken Troef heeft beslist met een kleinere bezetting verder te gaan. Sinds de zaak-De Pauw kon het productiehuis nog amper nieuwe opdrachten binnenhalen.

De huidige ploeg van Koeken Troef blijft behouden tot na de opnames van het programma Twee tot de zesde macht (gepresenteerd door Jeroen Meus) maar vanaf eind oktober zal een aantal medewerkers noodgedwongen worden opgezegd. Hoeveel precies hangt af van het werk dat al dan niet voorhanden is. Momenteel werkt een twintigtal werknemers voor het productiehuis.

Voor zover we weten ligt er geen enkel nieuw programma van Koeken Troef op de plank, noch bij de VRT, noch bij Vier.

Na de heisa belandde de fictiereeks It’s showtime bij de VRT in de kast zonder te worden uitgezonden. Al heeft de omroep er wel gewoon voor betaald. Voor Eén maakt Koeken Troef op dit moment nog een seizoen van Twee tot de zesde macht met Jeroen Meus; dat programma was al besteld voordat de zaak-De Pauw losbarstte.

Voorts heeft de openbare omroep, voor zover geweten, geen bestellingen meer bij het productiehuis lopen.

Vier, en moederbedrijf SBS, hebben altijd gezegd wel te blijven werken met Bart De Pauw en zijn productiehuis. Iets wat Vier vandaag nog eens bevestigde aan onze redactie.

Koeken Troef maakte voor hen onder meer Jani Gaat… Daar is voorlopig geen nieuw seizoen van aangekondigd. De Boxy’s is het laatste programma van Koeken Troef dat Vier uitgezonden. Dat programma waarin de tweeling Kristof en Stefan Boxy op een gastronomisch avontuur trokken, werd uitgezonden nadat de VRT De Pauw aan de kant schoof vanwege de meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Dat programma, nog geregisseerd door De Pauw zelf, wist amper kijkers te trekken. Een tweede seizoen is dus zeer onwaarschijnlijk.

Voor Vier werd een nieuw sketchprogramma getest. De Pauw zou daarbij zelf niet in beeld komen, maar was wel betrokken bij de productie. Volgens onze informatie zou dat project intussen alweer begraven zijn.

‘We hebben met alle macht geprobeerd om de reorganisatie zo lang mogelijk tegen te houden, maar de impact van het dossier waar Bart in verzeild is geraakt, bleek zo groot dat we niet genoeg opdrachten meer konden binnenhalen’, zegt Ines De Vos, de echtgenote van Bart De Pauw en zaakvoerder van het televisieproductiehuis.

‘Hart van in’

De Vos betreurt dat ze haar topploeg niet kan samenhouden. ‘We zijn er het hart van in dat de medewerkers mee de gevolgen moeten dragen van een zaak waar ze niet bij betrokken zijn.’

De zaakvoerster hoopt vooralsnog dat er in het najaar een oplossing gevonden wordt. ‘We hebben bij diverse partijen goede voorstellen ingediend, maar vooralsnog blijven de bestellingen uit. En we hebben helaas de middelen niet om iedereen aan boord te houden en te blijven wachten tot er een opdracht binnenkomt.’

De zaakvoerster heeft haar ploeg op de hoogte gebracht van de op til zijnde afslanking van het productiebedrijf en helpt de getroffen medewerkers met de zoektocht naar een nieuwe baan.

Waarover gaat de zaak-De Pauw?

De VRT zette vorig jaar in november de samenwerking met Bart De Pauw stop, na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De Pauw postte toen zelf een filmpje online waarin hij aankondigde dat de VRT de samenwerking zou stopzetten. Daarin schreeuwde hij zijn onschuld uit. Sindsdien loopt er een gerechtelijk onderzoek naar het grensoverschrijdend gedrag van De Pauw.