47 jaar, vier kinderen en een bloeiende modellencarrière
Stella bij Calvin Klein Foto: REUTERS

Modellen moeten vandaag geen kruis meer maken over hun carrière eens ze de veertig voorbij zijn, maar weinigen onder hen blijven nog zoveel grote opdrachten binnen rijven als Stella Tennant.

Victoria Beckham liet haar allereerste catwalkshow in Londen openen door een bijzonder model. Niet Kendall, Bella of Gigi kregen die eer, wel de 47-jarige Stella Tennant. Het Schotse model van aristocratische afkomst (ze is de kleindochter van Andrew Cavendish, voormalig hertog van Devonshire) is volgens Beckham een topvrouw, die net als zij het moederschap combineert met een drukke carrière.

Haar naam mag bij het grote publiek dan wel niet zo bekend zijn als die van Kate Moss, Naomi Campbell of Cindy Crawford, maar ook Tennant heeft er al een lange staat van dienst opzitten. Het was fotograaf Steven Meisel die de kunststudente in 1993 met succes lanceerde in de modellenwereld, dankzij een shoot voor British Vogue en een campagne voor Versace. Daarna schopte ze het onder meer tot gezicht van Chanel, wat haar niet in dank werd afgenomen door Claudia Schiffer, wier job ze overnam.

47 jaar, vier kinderen en een bloeiende modellencarrière
Stella bij Victoria Beckham Foto: CW

En hoewel Tennant in 1998 haar pensioen aankondigde, blijft ze maar magazinecovers, campagnes en catwalkshows toevoegen aan haar indrukwekkende cv, terwijl ze samen met haar echtgenoot, de Franse fotograaf David Lasnet, ook vier kinderen op de wereld zette. In 2000 sierde ze een Burberry-campagne mét babybuik.

Niet enkel Beckham is grote fan van het androgyne model en haar porseleinen huid. Tennant is steevast aanwezig op de catwalkshows van Chanel, als het niet is om mee te lopen, dan wel om de collectie te keuren vanop de eerste rij. Ze liep vorige week ook mee in de show van de Belgische modeontwerper Raf Simons voor Calvin Klein, net als de debuutshow van Riccardo Tisci voor Burberry. Dit voorjaar was ze het gezicht van de denimcampagne van kledingketen Zara.

47 jaar, vier kinderen en een bloeiende modellencarrière
Stella bij Burberry Foto: CW

Tennant kwam nooit in de media met drugsgebruik of foute vriendjes, de enige controverse die ze veroorzaakte, was toen ze in 2011 op de cover van Vogue Italia verscheen in een korset dat haar wespentaille had ingesnoerd tot 33 centimeter. Tennant zoekt de schijnwerpers niet zelf op, en spendeert haar vrije tijd liever in haar moestuin in Schotland. Ze is in het bezit van een account op Instagram, maar heeft daar nog geen enkele foto gedeeld.

Dat ze vaak dubbel zo oud is als haar collega’s op de catwalk, is voor Tennant geen probleem. ‘Ik voel me vandaag beter in mijn vel dan toen ik twintig was, omdat ik enorm dankbaar ben dat mijn lichaam vier kinderen op de wereld heeft gezet, en hen heeft grootgebracht met borstvoeding. Dan ga je niet meer focussen op een beetje cellulitis op je dij’, klonk het twee jaar geleden in een zeldzaam interview met de Evening Standard.

‘Verouderen is natuurlijk niet altijd even leuk, maar ik probeer het proces niet langer met alle middelen af te remmen. Ik ben op vraag van mijn echtgenoot gestopt met het verven van mijn haar. Toen bleek dat ik grijzer was dan ik had verwacht, maar ik heb het toch maar zo gelaten.’