Trump spaart Apple in handelsoorlog
De Apple Watch blijft gespaard van Trumps importheffingen. Foto: Photo News

Apple blijft grotendeels gespaard in de oplopende handelsoorlog tussen de VS en China. Zo staat Apple’s ‘Apple Watch’ niet op de lijst producten waarop heffingen komen.

Apple zal minder hinder ondervinden van Trumps handelsoorlog tegen China dan gevreesd. Producten zoals het slimme horloge ‘Apple Watch’ en de draadloze oortjes ‘Airpods’, die in China worden gemaakt, staan namelijk niet op de lijst van producten uit China die zullen worden getroffen door de nieuwe importheffingen, zo meldt Bloomberg.

Daarmee lijkt de regering-Trump rekening te houden met eerdere alarmberichten van Apple. Dat stelde openlijk dat zijn producten duurder zouden worden voor de Amerikaanse consument als Trump zijn bijkomende importheffingen zou doorvoeren.

Fitbit ook tevreden

Trump kondigde gisteren aan een heffing van 10 procent te zullen invoeren op zo’n 200 miljard dollar aan Chinese import in de VS. Intussen worden al meer dan de helft van de Chinese producten die de VS importeert getroffen door importtaksen. Daarmee wil hij de Chinezen tot toegevingen dwingen, onder meer over het afbouwen van hun handelsoverschot met de VS. Economen en het IMF stellen echter dat een handelsoorlog vooral het risico meebrengt dat de economische hoogdagen in de VS zullen worden gefnuikt.

Naast Apple kan ook Fitbit, die andere producent van ‘wearables’, tevreden zijn. Dat smartwatches niet onder de heffing vallen zal ertoe leiden dat ook Fitbit zijn producten niet duurder zullen worden.

Dat Trump uitzonderingen op zijn lijst voorziet is geen toeval. Met de cadeautjesgekte van het eindejaarseizoen in zicht zouden prijsverhogingen van populaire producten zoals de Apple Watch mogelijk slecht vallen bij de Amerikaanse consument. En dat kan de republikeinse partij, die dreigt bij nakende verkiezingen de controle over het Congres te verliezen, missen als kiespijn.