Poetin en Erdogan akkoord over gedemilitariseerde zone in Idlib
Erdogan en poetin. Foto: afp

Tegen 15 oktober zal er in de Syrische regio Idlib een gedemilitariseerde zone zijn. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin verklaard, na een ontmoeting met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan.

De gewapende militanten van alle oppositiegroepen moeten de zone tegen 10 oktober verlaten, aldus Poetin, die meer dan vier uur heeft samengezeten met Erdogan in de Zuid-Russische stad Sotsji.

De gedemilitariseerde zone – er wordt gesproken over een zone van 15 bij 25 km – zal worden gemonitord door Russische en Turkse agenten van de militaire politie. Of de stad Idlib zelf binnen de zone valt, is onduidelijk.

Volgens de Russische president betekent het akkoord een ‘serieuze oplossing’, waardoor ‘vooruitgegaan kan worden bij het vinden van een oplossing voor het probleem’.

‘Ik ben ervan overtuigd dat we met dit akkoord vermijden dat er zich een humanitaire ramp afspeelt in Idlib’, verklaarde Erdodan dan weer. ‘Rusland gaat de nodige maatregelen nemen om er zeker van te zijn dat er geen enkele aanval plaatsvindt in de de-escalatiezone van Idlib.’

Idlib is het laatste rebellenbastion in Syrië, dat voor 60 procent gecontroleerd wordt door de jihadistische groep Tahrir al-Cham. De regering van president Bashar al-Assad voert een groot offensief uit tegen de regio. De VN hebben al gewaarschuwd voor een humanitaire ramp als het tot een beslissende strijd om Idlib komt.

De kans dat dit gebeurt is door dit Russisch-Turks akkoord kleiner geworden.

Rusland is de meest trouwe bondgenoot van het regime van president Bashar al-Assad, terwijl Turkije de zogenaamd gematigde rebellen steunt. Ankara is dan ook gekant tegen een militair offensief op Idlib.