Succesrijke MoMu-expo wordt herhaald in Zweden
De tentoonstelling ‘Margiela, de Hermès jaren in het MoMu in Antwerpen. Foto: rr

De tentoonstelling, ‘Margiela, de Hermès jaren’, over modeontwerper Martin Margiela lokte 60.000 bezoekers naar het MoMu in Antwerpen, en reisde dan naar Parijs. Nu zal ook Zweden kennismaken met zijn mode, want in oktober huist de tentoonstelling in Artipelag, een kunsthal gelegen in de archipel van Stockholm.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van één van de meest opvallende samenwerkingen in de mode. ‘Het wordt boeiend om de tentoonstelling opnieuw te configureren in de indrukwekkende architectuur van het Artipelag museum’, zegt Kaat Debo, directeur MoMu Antwerpen.

Artipelag kijkt uit naar de komst van de tentoonstelling. Bo Nilsson, directeur van het museum, wil het publiek laten kennismaken met baanbrekende tentoonstellingen uit de wereld van kunst en design. ‘”Margiela, de Hermès jaren” is de perfecte expo voor deze ambitie’, aldus Nilsson.

Succesrijke MoMu-expo wordt herhaald in Zweden
Hoofdingang van Artipelag in Stockholm, Zweden. Foto: Artipelag

Samenwerking met Hermès

Margiela (1957) mag dan wel niet tot de Zes van Antwerpen behoren, hij was absoluut een even belangrijke speler om de Belgische mode op de kaart te zetten. Zijn invloed is ook vandaag nog voelbaar.

Het Franse luxehuis Hermès vroeg Martin Margiela in 1997 als artistiek directeur. Dat was een gedurfde keuze, want op dat ogenblik is Margiela met zijn eigen modehuis Maison Martin Margiela al bijna een decennium als één van de meest invloedrijke avant-garde ontwerpers.

Zijn voorliefde voor deconstructie, recyclage en recuperatie van materialen was ongezien in de modewereld. ‘Hij vroeg en kreeg carte blanche van Hermès’, zegt Debo.

‘Hij brak onder meer met de veelkleurige en bedrukte kledingstukken waarvoor Hermès bekendstond en koos voor monochrome en neutrale tinten. Verder wilde hij dat zijn modellen zich duidelijk comfortabel voelden in de kledij, maar toch ook een zeker allure uitstraalden’, aldus Debo.

De tentoonstelling loopt van 26 oktober 2018 tem 10 maart 2019 in Artepelag. Meer info: www.artipelag.se.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in