Vijf gemeenten eisen 50.000 euro per week voor geluidshinder Zaventem
Foto: Belga

Vijf Vlaams-Brabantse gemeenten claimen een dwangsom van 50.000 euro per week van de Belgische staat. Ze doen dat omdat federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een rechterlijk vonnis over de toegenomen geluidshinder naast zich neerlegt.

De gemeenten Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel dienden een milieustakingsvordering in tegen de toegenomen geluidshinder door het vliegverkeer rond de nationale luchthaven in Zaventem. Een Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel besliste op 30 mei dat federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) tegen uiterlijk 17 september een Staten-Generaal over de problematiek moest organiseren.

Bellot nam echter geen enkel initiatief en de deadline is maandag verstreken. Bellots woordvoerder zei vorige week nog dat de minister ‘er niet van overtuigd is dat het format, zoals vastgelegd door de rechter, ideaal is’. ‘We bekijken verschillende scenario’s en moeten dan een akkoord binnen de regering vinden’, zo klonk het.

‘Wij eisen nu de dwangsommen op die de rechter in het vonnis van 30 mei heeft bepaald. Het gaat om 50.000 euro per week, voor de vijf betrokken gemeenten samen’, zegt Walter Vansteenkiste (LB Wemmel), burgemeester van Wemmel. ‘We gaan dat doen via de beslagrechter. Na overleg met onze raadsmannen kunnen we de procedure starten.’

Belangenconflict

Volgens burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) kan het niet dat de overheid een vonnis van de rechter niet uitvoert. 'Ik doe een oproep tot de Vlaamse regering om een nieuw belangenconflict in te roepen. De Vlaamse overheid is betrokken partij en zou zo snel mogelijk een overlegcomité moeten installeren.' 

De gemeentebesturen van Vlaams-Brabant hebben nu nog één stok achter de deur om via juridische weg een oplossing af te dwingen. Op 14 februari van dit jaar hebben ze bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel een aansprakelijkheidsvordering ingediend. 'Daarmee willen we de minister verplichten om de beloofde federale vliegwet uit te vaardigen. Die vliegwet kan het bestaande onevenwicht in de geluidsoverlast wegwerken', zegt Chris Taes (CD&V), burgemeester van Kortenberg.