CD&V wil geen gezichtsverlies en lost Arco niet
Arcogedupeerden betoogden aan de nationale CD&V-nieuwjaarsreceptie in januari. Foto: belga

Met 800.000 waren ze, de Arco-coöperanten die gemiddeld 1.860 euro spaargeld hebben geïnvesteerd (en dat bedrag nu dreigen kwijt te geraken). Maar deze rel gaat eigenlijk nauwelijks nog over hen.

De Wetstraat blijft rondjes draaien rond de 800.000 Arco-coöperanten. Volgens Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten grenst het aan de waanzin. Vanmorgen vergeleek ze de halsstarrigheid waarmee CD&V de Arco-spaarders wil compenseren met Einsteins definitie van waanzin: steeds weer hetzelfde doen en toch hopen op een andere uitkomst. (Overigens is deze uitspraak niet echt van Einstein, maar dit terzijde.)

Gisteren, op de N-VA gezinsdag in Plopsaland, herhaalde partijvoorzitter Bart De Wever nog eens wat hij al vaker heeft gezegd. De christelijke beweging, CD&V en Kris Peeters inbegrepen, zal moeten toegeven dat de coöperanten hun geld definitief kwijt zijn. Europa gaat immers nooit een regeling voor Arco goedkeuren omdat dat zou neerkomen op ongeoorloofde staatssteun. CD&V zou dat gewoon moeten toegeven, vond hij.

IJdele hoop van de N-VA-voorzitter. CD&V geeft niet toe maar houdt vast, zei voorzitter Wouter Beke vanmiddag.

‘Ik zeg heel duidelijk: er zijn in de regering afspraken gemaakt die moeten gehonoreerd worden’, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke maandagmiddag bij de VRT. ‘Dat is in het belang van de gedupeerden, dat is in het belang van Belfius, dat anders lood in de vleugels blijft hebben, en dat is in het belang van de overheid omdat er anders een mogelijke schadeclaim van 1,5 miljard euro zal moeten worden betaald aan de gedupeerden.’

CD&V houdt ook vast aan de koppeling tussen een oplossing voor Arco en de beursgang van Belfius, zei Beke vanmiddag – iets wat zijn liberale collega Rutten vanmorgen nog betreurde.

Het lijkt er sterk op dat dit dossier al lang niet meer gaat over 800.000 kiezers die een stukje van hun spaargeld kunnen recupereren of niet. Over veel geld gaat het trouwens niet in verreweg de meeste gevallen. Dit gaat alleen nog over CD&V dat zich geëngageerd heeft voor die mensen uit de christelijke beweging en daarmee alleen staat.

De uitkomst is immers onzeker, Europa heeft al eens een Arco-deal teruggefloten. En daar maken de tegenstanders, zeg maar Bart De Wever tegen Kris Peeters, handig gebruik van door CD&V deze symboolzege niet te gunnen.