Binnenkort zal het vijf jaar geleden zijn dat de Revolutie van de Waardigheid in Oekraïne begon. Daarom hebben enkele journalisten, ontwerpers en IT’ers een programma ontworpen waarmee de bloedigste dagen van de protesten herbeleefd kunnen worden.

Een vrijwillige medicus en de man wiens leven hij gered heeft. Een politicus die met een Facebookpost een revolutie in gang zette waardoor een president ten val kwam. Het zijn maar enkele van de personages in een VR-reconstructie van de bloedigste dagen van de protesten op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev, eind februari 2014.

Naar schatting 200.000 beelden werden gebruikt om de virtuele realiteit uit te bouwen. Het project werd deels ondersteund door 20.000 dollar van Google Labs.

‘Traumatisch’

Wie een VR-bril opzet, komt in een virtuele reconstructie terecht met getuigenissen van wie de gebeurtenissen vanop de eerste rij meemaakte. Eén van hen is Alexey Furman, die de als fotojournalist verslag uitbracht van de protesten. Hij beschrijft wat hij meemaakte als ‘erg traumatisch, zoals voor honderden andere mensen’. ‘Ik zag hoe mensen vermoord werden.’

Volgens Furman heeft het VR-project geholpen om met zijn posttraumatische stress om te gaan. Zo vermeed hij na de protesten bijvoorbeeld lange tijd de Instytutskastraat, die naar Maidan afdaalt en waar hij bloederige taferelen zag. Nu kan hij naar eigen zeggen niet wachten om het 3D-model van de straat af te werken.

Bloedigste dagen Maidanrevolutie virtueel te herbeleven
Foto: © Jerome SESSINI/MAGNUM PHOTOS

Een andere getuigenis in de reconstructie is die van de medicus die een gapende wonde van een demonstrant minutenlang dichtdrukte. ‘Ergens verstopt onder een boom’, zegt Sergiy Polezhaka van ontwikkelaar New Cave Media, ‘wachtend tot het kalmer werd, redde hij een leven’. ‘Iconisch’, aldus nog Polezhaka.

Gebruikers ontmoeten ook Mustafa Nayyem, van wie een Facebookpost als trigger voor de protesten wordt gezien. In november 2013 riep hij op om op straat te komen tegen de beslissing van toenmalig president Viktor Janoekovytsj om zijn land uit de Europese Unie terug te trekken.

Bloedigste dagen Maidanrevolutie virtueel te herbeleven
Foto: Photo News

Bij de protesten vielen uiteindelijk meer dan honderd doden. Zij werden de ‘hemelse honderd’ genoemd. Een deel van de Instytutskastraat werd ook naar hen genoemd. Janoekovytsj heeft altijd ontkend dat hij, vanuit ballingschap in Rusland, zijn troepen opdracht gaf om met scherp te schieten.