Privébedrijven mogen voortaan busverbindingen onderhouden tussen centrumsteden
Foto: Kristof Vadino

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft maandag naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit aangekondigd dat privébusbedrijven voortaan ook verbindingen mogen onderhouden tussen centrumsteden.

Tot nog toe was het privébedrijven verboden om binnenlandse busverbindingen te onderhouden tussen centrumsteden. Private busmaatschappijen als Flixbus konden daardoor tot vandaag enkel passagiers vervoeren tussen centrumsteden als die route onderdeel was van een internationale verbinding.

‘Een onzinnig verbod’, zo noemde Weyts dat eerder. Dat verbod wordt nu door het nieuwe decreet Basisbereikbaarheid opgeheven.

Dat private busmaatschappijen vanaf vandaag wel rechtstreekse verbindingen mogen organiseren, ziet minister Weyts niet als concurrentie voor De Lijn. ‘De Lijn organiseert dat soort busritten niet echt’, zei hij daarover. ‘Maar misschien is het wel een soort concurrentie voor de trein, of een aanvulling erop.’

Busbanen opengesteld

Weyts maakte maandag ook bekend dat collectief vervoer zoals privébussen en taxi’s op gewestwegen voortaan gebruik mogen maken van de busbanen van De Lijn.

‘De beste reclame voor het collectief vervoer is een bus die de hele file vol personenwagens ostentatief kan voorbijsteken via de busbaan’, meent de minister.