Wie, o wie verstopt naalden in aardbeien in Australië?
Foto: EPA-EFE

In Australië is een klopjacht geopend op de persoon of personen die naalden verstopt/verstoppen in aardbeien uit de supermarkt.

In zes verschillende staten en territoria van Australië zijn naalden en spelden aangetroffen in aardbeien. Een minister heeft het over een ‘wrede misdaad’. Minstens zes merken van aardbeien werden op deze wijze gesaboteerd.

Eén man werd naar het ziekenhuis gevoerd nadat hij een aardbei met een naald had opgegeten. De minister van Volksgezondheid Greg Hunt heeft aan de Food Safety Authority gevraagd een onderzoek te openen. ‘Dit is een algemene aanval op onze bevolking.’

Ook lokale autoriteiten hebben een onderzoek geopend. ‘Iemand probeert de industrie te saboteren door de levens van baby’s, kinderen en gezinnen in gevaar te brengen’, liet Annastacia Palaszczuk, de premier van Queensland, weten op een persconferentie. Er is in Queensland een beloning van 100.000 Australische dollar (ruim 60.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip.

Wie, o wie verstopt naalden in aardbeien in Australië?
Foto: Facebook Joshua Gane

Vorige week werden in Queensland de eerste aardbeien aangetroffen met naalden. Ondertussen werden al in zes van de acht staten en territoria naalden gevonden. Volgens de politie en de telers gaat het mogelijk om copycats. Donderdag wees de beroepsvereniging van aardbeientelers in Queensland naar een ‘ontevreden werknemer’, maar de politie benadrukte dat het te vroeg is om te speculeren.

Prijs gehalveerd

De Australische autoriteiten raden iedereen die onlangs aardbeien heeft gekocht aan eerst het fruit te snijden alvorens het op te eten.

In de aardbeien van de merken Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries en Oasis werden al spelden aangetroffen. Het fruit werd vermoedelijk door een leverancier uit de staat Queensland geleverd en werd over nagenoeg het hele land verspreid.

Het nieuws heeft voor een schokgolf gezorgd in Australië. Verschillende supermarkten hebben inmiddels hun aardbeien uit de schappen gehaald en de getroffen telers hebben hun aardbeien teruggeroepen.

Lokale media melden dat de prijs van de fruitsoort ondertussen gehalveerd is en ver onder de kostprijs is terechtgekomen. Boeren zien zich daardoor genoodzaakt duizenden kilo’s aardbeien te vernietigen.

Maandag laat buurland Nieuw-Zeeland weten dat twee grote distributeurs stoppen met het importeren van Australische aardbeien door de huidige angst.