Merkel stuurt chef veiligheidsdienst de laan uit wegens uitlatingen over Chemnitz
Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag beslist dat Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, moet opstappen. Dat vernam de Duitse krant Die Welt uit regeringskringen.

Hans-Georg Maassen kwam deze maand in opspraak nadat hij de echtheid van een video over extreemrechts geweld in de Oost-Duitse stad Chemnitz in eerste instantie in twijfel trok, om daarna te moeten toegeven dat de beelden toch authentiek zijn. Eind vorige week werd ook nog eens bekend dat Maassen cijfermateriaal over het aantal moslims dat een risico voor de veiligheid betekent, had doorgespeeld aan de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland, nog voor die informatie openbaar was gemaakt.

Bondskanselier Merkel besluit nu dat hij niet meer geschikt is als leider van de veiligheidsdienst omdat hij zich met zijn uitlatingen over de incidenten in Chemnitz heeft ingelaten met de dagelijkse politiek.

Volgens Die Welt lichtte Merkel de belangrijkste regeringsleden dit weekend via de telefoon in dat ze Maassen wil vervangen. Coalitiepartner SPD vroeg vorige week al om het ontslag van Maassen, maar Merkel zou toen gezegd hebben meer tijd nodig te hebben. Haar beslissing komt nog voor de crisisvergadering met de partijleiders over de positie van Maassen, die voor dinsdagnamiddag gepland staat.

Opvallend genoeg sprak Horst Seehofer, de leider van de CSU die al maanden overhoop ligt met Merkel, vorige week nog zijn vertrouwen uit in Maassen.

Klopjacht op migranten

Op 26 augustus vond in Chemnitz (Saksen) een steekpartij plaats tussen twee groepjes mannen. Een van hen, een 35-jarige Duitser, stierf aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Dezelfde dag al werden twee verdachten opgepakt, een Irakees en een Syriër. Ze werden beschuldigd van doodslag.

Het uitlekken van die informatie leidde de volgende ­dagen tot rellen met ­extreemrechtse betogers en linkse tegenbetogers. De extreemrechtse betogers hielden tijdens die betogingen een ‘klopjacht’ op migranten.