Lommel: evenaart de zoon de vader?
Het Kristalpark in Lommel is één van de grootste industrieterreinen van het land Foto: Robin Reynders
Weinig kans dat de zittende burgemeester de Lommelse Sahara wordt ingestuurd door zijn kiezers, al hoopt de N-VA toch garen te spinnen bij een crimineel schandaal.

Wat staat er op het spel?

Lommel is de gemeente van de socialistische dynastie Vanvelthoven, eerst vader Louis en daarna zoon Peter, respectievelijk oud-parlementsvoorzitter en oud-minister voor SP.A. Vader Louis was er achttien jaar burgemeester, zoon Peter nu ook al twaalf jaar.

Peter Vanvelthoven haalde in 2012 met zijn Lijst Burgemeester 40 procent van de stemmen, goed voor 15 van de 31 zetels. Net geen absolute meerderheid dus. Daarom kwam er een coalitie met Open VLD, goed voor twee zetels. Opmerkelijk: in Lommel is er één gemeenteraadslid voor de PvdA-lijst Aktief. Het is een van de in totaal vier PvdA-gemeenteraadsleden in Limburg.

Vanvelthoven gaat resoluut voor een derde termijn als burgemeester. Als hem dat lukt, laat hij daarvoor zijn nationale ambities staan. Door het cumulverbod bij de socialisten kan hij geen parlementslid blijven wanneer hij opnieuw burgemeester wordt.

Maar gaat Vanvelthoven zijn lokale dominantie kunnen bestendigen? Zijn partij kreeg in het afgelopen voorjaar met bijzonder vervelend nieuws te kampen. SP.A-schepen Anick Berghmans wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn geweest aan enkele ophefmakende plofkraken op bankautomaten van Bpost. Het onderzoek loopt nog, maar de politieke positie van Berghmans was onhoudbaar en ze nam ontslag uit het schepencollege en de partij.

Alvast de oppositiepartij N-VA hoopt van de zaak te kunnen profiteren. In 2012 ging de N-VA in één ruk van één naar zes zetels en de partij wil dat succes nu doortrekken. Dat moet gebeuren met advocaat Karel Wieërs als kopman, en met Kamerlid Peter Luykx als lijstduwer.

De liberalen van Open VLD hebben zich omgevormd tot de lijst Voor3920Lommel, waarin ze samengaan met enkele onafhankelijken. Aanvankelijk ging ook Groen meedoen, maar die partij komt nu toch in eigen naam op.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Lommel is een welvarende gemeente en burgemeester Vanvelthoven heeft hoog ingezet op de economische ontwikkeling. Met dank aan zijn politieke status in Brussel, waar hij op investeringsdossiers in het kader van de Limburgse reconversie kan wegen, en dankzij de beschikbaarheid van in totaal 1.300 ha aan industriezones. Het Kristalpark is met 900 ha een van de grootste industrieterreinen van het land.

Zo is Lommel in de voorbije jaren de thuishaven geworden van Flanders Make, een gloednieuw onderzoekscentrum van de Vlaamse maakindustrie. En de plannen liggen klaar om te starten met de bouw van het grootste zonnepanelenpark van de Benelux, goed voor 300.000 panelen verspreid over een oppervlakte van 200 voetbalvelden. Op het terrein waar de zonnepanelen moeten komen, leeft de zeldzame lentevuurspin. Recent hebben vrijwilligers geprobeerd om zoveel mogelijk exemplaren van die spin te verhuizen naar het nabijgelegen natuurgebied Balimheide.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

De affaire-Berghmans is een flinke streep door de rekening van Vanvelthoven, maar of ze veel invloed zal hebben op de uitslag valt te betwijfelen. Volgens de Stadsmonitor van de Vlaamse overheid heeft 41 procent van de Lommelse bevolking vertrouwen in haar lokale bestuur, wat 6 procent meer is dan het Vlaamse gemiddelde.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Lommel?

Omdat er veel kans is dat u al ooit met het gezin een weekendje hebt doorgebracht in Lommel, of toch tenminste in Vossemeren, een van de vakantieparken van Center Parcs, vlak bij het zand- en duinenlandschap de Lommelse Sahara.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.