Landen: Laat CD&V zich opnieuw buiten spel zetten?
Het heraangelegde Stationsplein van Landen Foto: Dirk Lambrechts
Laat CD&V zich opnieuw buitenspel zetten door een anticoalitie? Of wordt de partij dit keer groot genoeg om incontournabel te zijn. Met tal van nieuwe kopstukken en partijen ligt het speelveld helemaal open.

Wat staat er op het spel?

CD&V kwam in 2012 veruit als grootste partij en versterkt uit de stembusslag, maar belandde toch in de oppositie. Open VLD, N-VA en SP.A gingen samen in zee tegen CD&V. De tot dan jongste burgemeester van het land, Kris Colsoul (CD&V), moest de sleutel van het stadhuis uit handen geven.

SP.A en Open VLD spraken af om elk drie jaar de burgemeester te leveren. Eerst was voormalig SP.A-schepen Gino Debroux aan de beurt. Sinds 2015 leidt Iris Vander Schelde de Pepijnstad. Wordt CD&V opnieuw de grootste en slaagt de partij er deze keer dan wel in om haar stemmenaantal te verzilveren in bestuur?

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Zo’n burgemeesterswissel midden in de legislatuur loopt nogal eens mis zodra een burgemeester de smaak te pakken heeft. Niet zo in Landen, waar de sjerp in 2015 netjes werd overgedragen van rood naar blauw.

Landen heeft het moeilijk om zijn plaats te vinden tussen Tienen en Sint-Truiden. Vooral het Limburgse Sint-Truiden zuigt nogal wat activiteit naar zich toe, waardoor Landen met leegstaande winkelpanden te kampen had. Met een plan tegen de leegstand heeft de gemeente dat een beetje kunnen keren. De gemeente doet veel inspanningen om zich te promoten als ‘stad van het platteland’ om Landen nieuw leven in te blazen.

Met een snelwegparking op zijn grondgebied is ook Landen een van de gemeenten die wordt geconfronteerd met transmigranten.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

Het speelveld ligt helemaal open in Landen. Huidig burgemeester Vander Schelde trekt niet langer de lijst omdat het burgemeesterschap te moeilijk te combineren valt met haar dokterspraktijk. Open VLD trekt naar de kiezer met Didier Reynaerts als lijsttrekker. Vander Schelde bekleedt de tweede plaats.

Ook CD&V trekt met een nieuwe lijsttrekker naar de kiezer. Niet Colsoul, maar de eveneens jonge Lore Fourie (29) moet CD&V de volgende verkiezingsoverwinning bezorgen.

Gino Debroux is een vaste waarde in de Landense politiek. Maar de SP.A-schepen trekt ditmaal geen SP.A-lijst, maar de lijst L’anders. Dat is een samensmelting van meerderheidspartij SP.A en oppositiepartij Wakker Landen, een partij met een groene inslag. SP.A en Wakker Landen hebben vandaag negen zetels, evenveel als CD&V. Groen komt opnieuw in eigen naam op in Landen. Lijsttrekker is Mark Keppens.

De N-VA-lijst , vandaag goed voor drie zetels, wordt getrokken door Bart Jan De Vos.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Landen?

Nationale kopstukken dingen niet mee naar de sjerp in Landen. Maar het zal wel uitkijken zijn of het linkse L’anders onder leiding van SP.A’er Debroux opnieuw in zee gaat met N-VA. Coalities met N-VA en SP.A zijn zeer zeldzaam. De afgelopen jaren is de aversie tussen de twee partijen alleen maar groter geworden. Nationaal en in Antwerpen kunnen de twee partijen elkaars bloed drinken. Benieuwd of ze elkaar in Landen elkaar wel opnieuw vinden.

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig