Agent aangevallen: dader is Belg van Egyptische origine
Foto: BELGA
De dader van de steekpartij aan het Brusselse Maximiliaanpark maandagochtend is een 43-jarige Belg van Egyptische origine. Dat laat het parket weten.

Maandag rond 9.15 uur is een agent van de Brusselse lokale politie aangevallen met een mes. De agent raakte daarbij lichtgewond. De politie opende daarop het vuur op de verdachte en die werd in de borst en het been geraakt. 

Het Brusselse parket liet al meteen weten dat er geen enkele indicatie is dat de steekpartij te maken had met terrorisme.

Volgens parket en politie voerden agenten van de Brusselse lokale politie een controleactie uit in de omgeving van het Maximiliaanpark, zoals de voorbije weken regelmatig gebeurt. In de Antwerpsesteenweg stootten de agenten op een man die lag te slapen. Toen ze hem wakker maakten en vroegen te vertrekken, keerde de man zich tegen de agenten en toonde een mes.

'De agenten sommeerden hem meermaals het mes te laten vallen en maakten gebruik van hun pepperspray toen hij dat niet deed', zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. 'Ook na het gebruik van de pepperspray liet de man zijn mes niet vallen, maar viel hij één van de agenten aan. Die raakte daarbij lichtgewond aan het hoofd. Een andere agent opende daarop het vuur en vuurde drie schoten af.'

De man met het mes werd in de borst en het been getroffen en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Vanmiddag liet het parket weten dat het om een Belg van Egyptische origine gaat. Hij heeft een referentieadres bij het OCMW en is naar alle waarschijnhlijkheid dakloos. Het gaat dus niet om een transmigrant of een man zonder geldige verblijfsdocumenten. 

De man kon nog niet worden verhoord.

De sfeer tussen politie en transmigranten, maar ook onder de transmigranten zelf, is er vaak grimmig. Onder meer bij de voedselbedeling komt het geregeld tot incidentjes en moet de politie tussenkomen. Ook toen maandagmiddag een vrijwilliger enkele drankkartons kwam brengen, verliep dat vrij onrustig (zie video hieronder).

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig