Ieper: ruim 5.000 stemmen te vergeven
Foto: belga
In 2012 won Yves Leterme als kandidaat-burgemeester de verkiezingen, maar hij heeft niet één dag gezeteld als burgemeester. In 2018 komt de voormalige premier niet meer op voor de CD&V, dat het nu ook zonder kartelpartner N-VA moet stellen. Er liggen heel wat stemmen te grabbel in Ieper.

Wat staat er op het spel?


Het kartel CD&V/N-VA was na de verkiezingen in 2012 oppermachtig in Ieper, mede door stemmenkanon Yves Leterme. De lijst behaalde met 21 zetels een absolute meerderheid en had geen coalitiepartners nodig om te besturen. Leterme was lijsttrekker en haalde met 5.431 veruit de meeste voorkeurstemmen. Toch nam hij zijn functie als burgemeester niet op, omdat hij adjunct-secretaris-generaal van de Oeso werd. Jan Durnez droeg in zijn plaats de sjerp.

Het politieke landschap in Ieper wordt na de verkiezingen van 2018 helemaal hertekend. N-VA trekt met een eigen lijst naar de kiezer. Daarmee komt een einde aan 12 jaar samenwerking. Leterme komt niet meer op voor CD&V. Die lijst wordt getrokken door schepen Katrien Desomer. Huidig burgemeester Jan Durnez wordt lijstduwer.

Hoe heeft de vorige coalitie het er vanaf gebracht?

Het stadsbestuur kocht onlangs 4,3 hectare grond van de NMBS. Doel is om er op termijn woongelegenheid, kleinhandel en fietsverbindingen aan te leggen. Het gaat om de zone tussen de binnenstad, het station, de legerkazerne en de Kemmelseweg. De oppositie vreest dat het jaren zal duren vooraleer er iets zal bewegen op de site. Een buitenkans voor het nieuwe stadsbestuur om zich te profileren dus.

De goedkeuring van de plannen voor de heraanleg van De Leet verliep niet zonder slag of stoot. Het stadsbestuur wil het Vandenpeereboomplein in een nieuw kleedje steken en daarbij gaan de beschikbare parkeerplaatsen van 285 naar 214. Van een ondergrondse parking is geen sprake meer, omdat de stad naar eigen zeggen die kosten niet alleen kan dragen. Toch wil het ook niet dat het parkeerbeleid in handen komt van een privébedrijf. Het liberale Open Ieper is daar niet over te spreken. Volgens die partij wordt te hard ingeboet op de bereikbaarheid van de stad. De werken moeten begin 2019 van start gaan, tenzij een nieuw stadsbestuur roet in het eten gooit.

Waarom zouden kiezers een nieuwe meerderheid in het zadel helpen?

De gretigheid bij de Ieperse socialisten om mee te besturen is groot. Het is bijna 80 jaar geleden dat de socialisten er een postje konden bemachtigen, maar volgens hen is de tijd nu rijp. SP.A behaalde in 2012 vijf zetels, maar wil dit najaar groeien. Huidig fractieleider in de gemeenteraad Philip Bolle staat als eerste op de lijst. SP.A zet in op een verkeersluwe stad op maat van voetgangers en fietsers, maar maakt vooral van een nieuw openluchtzwembad een speerpunt. De watergebonden sport- en recreatiemogelijkheden aan Dikkebusvijver moeten ook verder worden uitgebouwd.

Ook Open Ieper ruikt een kans. Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Emmily Talpe steekt niet weg dat de lat hoog gelegd wordt en dat ze wil mee besturen. Ze hoopt dat de kans op een vrouwelijke burgemeester veel mensen zal aanspreken. Bij de vorige verkiezingen haalde Open Ieper vier zetels binnen.

Zwaartepunt wordt mobiliteit: Open Ieper verzet zich tegen de plannen van het stadsbestuur om 70 parkeerplaatsen te schrappen in de binnenstad. De partij wil ook een inhaalbeweging maken voor het herstel van fiets- en voetpaden.

Vlaams Belang wil ook een rol spelen, maar moest het tijdens de vorige verkiezingen al met de helft minder zetels doen. Ze halveerden van vier naar twee. Daarom mikt de partij op een behoud van twee zetels. Groen is ambitieuzer en wil het aantal zetels optrekken van één naar twee of drie.

Waarom moet ook de rest van Vlaanderen uitkijken naar de uitslag in Ieper?

Het geesteskind van Yves Leterme, de kartellijst tussen CD&V en N-VA, moest er ook in zijn thuisstad aan geloven. N-VA wil overal in Vlaanderen zoveel zelfstandig mogelijk naar de kiezer trekken, maar noemt CD&V nog steeds de preferentiële partner om mee samen te werken. Eerst afwachten wat de kiezer zegt, om te beslissen wie met wie in zee zal kunnen gaan.

De kaarten kunnen immers grondig door elkaar worden geschud. Er komen veel stemmen vrij, nu sterkhouder Leterme (goed voor 5.431 voorkeursstemmen) voor het eerst niet opkomt in thuisstad Ieper. Zal de strijd voor de burgemeesterssjerp enkel gestreden worden tussen CD&V en N-VA? Of gaat een derde hond lopen met het been?

In de Strijd om de Stad fileert de redactie van De Standaard in woord en beeld waar het bij de verkiezingen echt om draait in alle Vlaamse steden en Brussel.